Is Nicolás Tagliafico ook een schot in de roos? De beste winteraankopen van Ajax op een rij

Ajax versterkte zich in de huidige transferperiode met Nicolás Tagliafico. Het is voor Ajax te hopen dat de Argentijn, in tegenstelling tot veel eerdere winterse versterkingen van de Amsterdammers, wél een succes is. Darío Cvitanich, Rob Wielaert, Nicolás Lodeiro en Samuel Kuffour zijn slechts enkele voorbeelden van spelers die in januari kwamen, maar nimmer aan de verwachtingen voldeden. Onderstaande spelers overtuigden wel!

David Neres, overgekomen van São Paulo in 2017 (12,0 miljoen euro)

De deadline day van de winterstop in 2017 stond voor Ajax in het teken van de komst van David Neres. De Braziliaanse vleugelaanvaller kostte een slordige 12 miljoen euro, maar blijkt zijn transfersom inmiddels dubbel en dwars waard te zijn.

Na een moeizame start draait Neres dit seizoen op volle toeren. De 20-jarige aanvaller kwam in de eerste helft van het seizoen 2017/2018 tot acht doelpunten en elft assists. Daarmee is hij de MVP (Most Valuable Player) van de Eredivisie. 

Het beste van Neres in het shirt van Ajax

Beelden van de Braziliaan uit zijn tijd bij São Paulo

André Onana, overgekomen van FC Barcelona in 2015 (150 duizend euro)

André Onana was een vrij onbekende naam toen hij in Nederland aankwam. De doelman kwam over van de FC Barcelona-jeugd en zat daarvoor in de Samuel Eto'o Academy en men wist niet echt wat ze van deze jonge doelman moesten verwachten. 

Drie jaar later is Onana niet onder de lat van de Amsterdammers weg te denken en dit heeft de interesse van een aantal buitenlandse clubs getrokken. De Kameroense doelman was vorig seizoen een sleutelfiguur in het Europese avontuur van Ajax. En dat voor slechts 150 duizend euro.

Een aantal mooie reddingen van Onana op een rij

Kenneth Pérez, overgekomen van PSV in 2007 (1,8 miljoen)

De Deense middenvelder vertrok in 2007 voor de tweede keer naar de Nederlandse hoofdstad. In 2006 had Ajax hem namelijk al bij AZ opgepikt, maar Pérez vertrok een jaar later weer naar PSV, om vervolgens een half jaar later weer terug te gaan naar Ajax. Zeven maanden later pakte de spelmaker wederom zijn spullen om voor FC Twente te spelen. 

Zijn tweede periode bij Ajax was toch vrij succesvol. De aanvallende middenvelder was na de winterstop zeven keer trefzeker en leverde negen assists af. Niet slecht in zestien Eredivisieduels. 

Het beste van Pérez in het shirt van Ajax

Klaas-Jan Huntelaar, overgekomen van sc Heerenveen in 2006 (9,0 miljoen)

Klaas-Jan Huntelaar, afkomstig uit de jeugd van De Graafschap en PSV, liet tussen 2004 en 2006 bij sc Heerenveen zien een echte doelpuntenmachine te zijn. Als 21-jarige scoorde 'The Hunter' maar liefst zeventien goals in 31 wedstrijden. Het seizoen daarop ging het nog harder voor Huntelaar, toen hij hetzelfde aantal doelpunten wist te scoren in slechts vijftien wedstrijden. Reden genoeg voor Ajax om hem in de winterstop over te nemen.

In zijn eerste periode voor de Amsterdammers werd Huntelaar tweemaal topscorer van de Eredivisie, wist hij twee keer de KNVB Beker binnen te slepen en won hij eenmaal de Johan Cruijff Schaal. De spits maakte een geweldige indruk en verdiende hierdoor een transfer naar Real Madrid. De 34-jarige aanvaller is inmiddels bezig aan zijn tweede periode bij Ajax.

De top 10 goals van Huntelaar bij Ajax

Johan Cruijff, overgekomen van Washington Diplomats in 1981 (transfersom niet bekend)

Het valt wel te stellen dat zijn tweede periode bij Ajax niet zo succesvol was als de eerste, maar dat is natuurlijk vrijwel onmogelijk. Tussen 1964 en 1973 won Cruijff met Ajax zes keer de Eredivisie, sleepte hij vier KNVB Bekers binnen, won hij drie keer de Europacup I en wist hij eenmaal de Wereldbeker voor clubs te winnen. Ook werd hij één keer uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. 

Toch willen wij niets afdoen aan de tweede periode van Cruijff bij Ajax. De legendarische nummer veertien scoorde na zijn terugkeer in 1981 veertien doelpunten voor de Amsterdammers en won in deze periode twee keer de landstitel en één KNVB Beker.

De terugkeer van Cruijff