Opinie van de Week: AZ heeft PSV dit seizoen definitief afgelost als uitdager van Ajax

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

AZ droomt van een rol als uitdager van Ajax. Waar PSV de achtervolging heeft gestaakt, laten de Alkmaarders nog niet los. Ze stalken de kampioen als tweede, maar wel al op zes punten. Half december serveert het programma het examen tussen de twee rivalen. Vermoedelijk toch nog in Den Haag, want het eigen stadion vertoont nog steeds gebreken aan de constructie van het dak.

AZ beter en hechter dan PSV

Een vergelijking tussen AZ en PSV valt in het voordeel uit van de Noord-Hollanders. En dat niet alleen op basis van de zege met 4-0 in Eindhoven van de oppermachtige bezoekers. Het team van Arne Slot harmonieert hechter, solieder en beter dan dat van collega Mark van Bommel. Ook beide trainers verschillen evident van visie en karakter.

Qua leeftijd valt dat nog wel mee: Arne Slot is 41 jaar en Mark van Bommel een jaar ouder. Maar de trainer van PSV bouwde als speler een enorme status op, ook als international. De ervaring als controleur op het middenveld torent heel hoog uit boven de belevenissen van zijn collega, die in Zwolle of bij NAC en Sparta regelmatig pendelde tussen de Eredivisie en Eerste Divisie en nimmer de periferie van Oranje in zicht kreeg.

Wat betreft de aanloop naar het debuut als hoofdtrainer lopen de sporen meer gelijk op. Van Bommel zo’n vier jaar als assistent, Slot zes jaar. De oud-speler van PSV volgde in 2018 Phillip Cocu op in Eindhoven. In Alkmaar brak de wisseling van de wacht een jaar later aan. Afgelopen zomer nam John van den Brom na vijf jaar afscheid van AZ en vervolgde zijn carrière in Utrecht.

Arne Slot ontpopt zich in de lijn van Erik ten Hag

Arne Slot assisteerde twee jaar Van den Brom en leerde veel van de vijftiger uit Amersfoort. Ook bij de jeugd van Zwolle en de drie jaar bij SC Cambuur sloeg hij zoveel mogelijk kennis op van het vak, dat zich steeds rapper doorontwikkelt en een scala aan vaardigheden vereist in het huidige profvoetbal. Sterker dan Mark van Bommel ontpopt de trainer van AZ zich als een visionair, een beetje in de lijn van Erik ten Hag. Ook hij tracht het aanvallende spel voortdurend te promoten, zij het verantwoord.

Het is terug te zien in de prestaties van de nummer twee in de Eredivisie. Ook tegen FC Twente freewheelde AZ als het ware naar een onbetwiste overwinning van 3-0, andermaal zonder een tegentreffer. In de twaalf duels tot nog toe zwichtte de defensie slechts acht keer, het laagste aantal van alle achttien clubs. Zelfs één minder dan Ajax. Terwijl de matige achterhoede van PSV al vijftien doelpunten incasseerde.

AZ meer in balans dan PSV

AZ oogt ook als een beter collectief, meer in balans dan de concurrent uit Brabant. Met name in de verdediging maar zeker ook op het middenveld leunt het op een surplus aan kwaliteit. Het trio Fredrik Midtsjö, Dani de Wit en aanvoerder Teun Koopmeiners straalt energie, beleving en inzicht uit, waar het jonge talent Mohamed Ihattaren vaak te veel moet compenseren voor de weifelende Pablo Rosario en de veelal teleurstellende Mexicaan Erick Gutiérrez.

Zelfs aanvallend overtreft AZ het met blessures tobbende PSV. Calvin Stengs dartelt al op de radar van bondscoach Ronald Koeman. Ook de pas 18-jarige spits Myron Boadu klopt zachtjes op het hout. Met Oussama Idrissi barst de voorhoede van het scorend vermogen, zoals meer teamgenoten al ruimschoots hebben bewezen. De opponent uit Eindhoven blijkt in dat opzicht nog veel te afhankelijk van het koppel Steven Bergwijn en Donyell Malen.

Als uitdagen van Ajax lost AZ wel degelijk PSV af in dit seizoen. Maar de koploper is de Eredivisie ontgroeid en dat geldt dan ook voor de achtervolger uit Alkmaar. Het lijkt onmogelijk dat de runner-up de Amsterdammers op weg naar prolongatie van de landstitel kan en zal frustreren. De kampioen is simpel één of twee maten te groot voor de subtop. Hoe spijtig ook voor de competitie, die minder spanning belooft dan in de vorige editie. Temeer, omdat de elf van Arne Slot ook nog eens het echte thuisvoordeel mist als voorlopige gast van ADO Den Haag.