De strijd onder de lat: Wie wordt de eerste keeper van Oranje in Qatar?

De positie onder de lat bij Oranje is een veelbesproken onderwerp. Louis van Gaal selecteerde maar liefst vier doelmannen de afgelopen interlandperiode, maar gebruikte er slechts één: Remko Pasveer. De andere 'nieuwe naam' was Andries Noppert, maar die kwam niet in actie. Evenals Mark Flekken en de meest ervaren Oranje-doelman Jasper Cillessen. Justin Bijlow, goalie bij Feyenoord, mocht alleen opdraven voor diverse keeperstests in Zeist. De bondscoach en zijn staf zijn druk aan het puzzelen, maar wie wordt nu de doelman van Oranje op het WK?

Justin Bijlow (Feyenoord)

De jongste doelman van het stel is Justin Bijlow, uitkomend voor Feyenoord in de Eredivisie en Europa League. De goalie uit Rotterdam is terug van een blessure en was, zo stelde de bondscoach, 'niet in vorm' en zat om die reden onder meer niet bij de selectie voor de Nations League-duels tegen Polen en België.

Bijlow in Oranje is, als men kijkt naar de statistieken, geen slechte match. De 24-jarige doelman kwam tot nu toe zes keer in actie voor Oranje en hield drie maal de nul. Bijlow incasseerde slechts vier tegendoelpunten, wat neerkomt op ongeveer één tegendoelpunt per twee wedstrijden. In competitieverband is de jonge goalie ook op de weg terug. In zeven competitiewedstrijden voor Feyenoord hield hij vier keer de nul, maar moest hij ook negen keer een tegendoelpunt incasseren. Bijlow had slechts zeventien reddingen en staat qua 'voorkomen goals' zelfs in de min.

Bijlow Feyenoord Oranje Nederlands elftal WK Qatar

Jasper Cillessen (N.E.C. Nijmegen)

De ex-goalie van onder meer Ajax en Barcelona was op het WK 2014 onder bondscoach Van Gaal de eerste doelman. Na blessureleed en een gebrek aan speeltijd in Spanje keerde Jasper Cillessen verrassend terug bij de club waar het het allemaal begon: N.E.C. Nijmegen. De 33-jarige goalie heeft zijn zinnen gezet op het WK en doet er alles aan doen om onder de lat te staan in Qatar.

In Oranje heeft Cillessen zich meermaals bewezen als solide doelman. De goalie van N.E.C. kwam tot op heden 63 keer in actie voor Oranje en hield 27 keer de nul. In totaal incasseerde Cillessen 59 tegendoelpunten bij het Nederlands elftal, wat uitkomt op een gemiddelde van 0,94 per wedstrijd. In het seizoen 2022/23 etaleert Cillessen zijn klasse in Nijmegen. De doelman kwam zes keer in actie en hoewel hij slechts twee keer zijn doel schoon hield, incasseerde hij slechts vier tegendoelpunten. De doelman redde zijn team 32 keer en voorkwam daardoor ruim drie tegendoelpunten voor zijn club.

Cillessen NEC Barcelona Oranje Nederlands elftal WK 2022 Qatar

Mark Flekken (SC Freiburg)

De doelman uit de Bundesliga, Mark Flekken, was de grote onbekende voorgaande interlandperiodes, maar heeft zich inmiddels gevestigd in Nederland. De goalie staat met SC Freiburg bovenin de Bundesliga en het aandeel van de doelman is daarin groot.

Flekken kwam tot nu toe tot vier keer in actie voor Oranje, maar doet qua statistieken (iets) onder voor zijn concurrentie. De doelman van Freiburg hield geen van zijn vier optredens de nul en moest zelf vier tegendoelpunten incasseren in totaal. Dit seizoen in de Bundesliga gaat het Flekken overduidelijk beter af. De goalie kwam zeven maal in actie en wist maar liefst vijf keer de nul te houden. Hij incasseerde slechts vijf tegendoelpunten en was met 26 reddingen ontzettend belangrijk voor zijn club. Flekken voorkwam namelijk bijna twee goals bij Freiburg.

Flekken Bundesliga Freiburg Oranje Nederlands elftal WK 2022 Qatar

Remko Pasveer (Ajax)

De op één na oudste debutant in Oranje ooit kent een bijzondere carrière en mag met recht een laatbloeier genoemd worden. Via FC, Twente, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, PSV en Vitesse belandde Pasveer bij Ajax, waar hij inmiddels niet meer uit de basis weg te denken is.

Pasveer maakte tegen Polen (0-2, winst) zijn debuut in Oranje en hield daarbij direct de nul. De goalie maakte een goede indruk tijdens zijn twee optreden in Oranje, incasseerde geen tegendoelpunt en wist dus ook twee keer de nul te houden. In competitieverband onderscheidt Pasveer zich ook met enige regelmaat bij Ajax. De goalie kwam zeven keer in actie en hoefde slechts vijf keer te vissen. Pasveer hield vier keer de nul, maar had 'slechts' zestien reddingen voor Ajax. Hij wist dan ook geen goals te voorkomen voor de Amsterdammers.

Pasveer Ajax Oranje Nederlands elftal WK 2022 Qatar