Opinie Lex Muller: "Hopelijk heeft Giovanni van Bronckhorst geleerd van afgelopen week"

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Trainer Van Bronckhorst moet zich het verlies van Feyenoord aantrekken

"Hopelijk heeft Giovanni van Bronckhorst geleerd van afgelopen week. De 42-jarige trainer van Feyenoord ging zowel tegen Manchester City als tegen PSV met zijn tactiek nadrukkelijk in de fout. Beide keren koos hij voor de verkeerde basis. Latere correcties baatten niet meer, al scheelde het nog weinig in Eindhoven.

De rentree in de Champions League inspireerde Van Bronckhorst tot een uiterst onbegrijpelijk concept voor de ontvangst van het Engelse kapitaal. Hij prefereerde vijf verdedigers en oefende amper twee dagen met deze voor Feyenoord ongewone opstelling. Het experiment sneuvelde in amper twintig minuten in de Kuip.

De trainer attendeerde na afloop op het feit dat alle vier doelpunten uit standaardsituaties waren ontstaan en dat zoiets niets met tactiek van doen had. Dat was waar maar ook onjuist. Feyenoord was niet gewend aan het vreemde korset en kon daar ook niet mee omgaan. De ploeg stond stijf van de zenuwen en keek hoog op tegen de reuzen uit Manchester. Met zijn aanvankelijke voorkeur voor een behoudende eerste helft vergrootte Van Bronckhorst dat complex.

Hij wilde openlijk geen spijt bekennen, maar in de rust gooide hij de boel om als bevestiging van zijn valse start. Feyenoord kwam ook iets tot rust, al lag dat eerder aan de superieure tegenstander. Manchester City dobberde nog wat rond in het warme bad na het trainingspartijtje voor de pauze. Voor het eerst weer eens uit winnen, en dan met 4-0, bevredigde voldoende.

Tegen PSV gebeurde eigenlijk het omgekeerde. Van Bronckhorst viel wat gemakzuchtig terug op het automatisme en de routine van het ingespeelde elftal, zij het dat hij opnieuw spits Nicolai Jørgensen moest vervangen en dat eenvoudig oploste met Michiel Kramer. De pinchhitter mocht de eerste helft meedoen, maar bewees andermaal hooguit van nut te kunnen zijn als invaller. Hij was nauwelijks zichtbaar.

De rode kaart na tweemaal geel voor Steven Berghuis schudde kennelijk de heren in de dug-out van Feyenoord wakker. Tijdens de onderbreking verwijderde Van Bronckhorst de nutteloze Kramer ten gunste van Sofyan Amrabat. Sowieso een aanwinst voor de Rotterdammers. Met tien man werd PSV vastgezet, zoals dat heet, en de kansen voor het doel van Jeroen Zoet verdienden minimaal de gelijkmaker.

Juist daarom moet Van Bronckhorst zich de onnodige en onterechte nederlaag tegen PSV bijzonder aantrekken. In Eindhoven had hij simpel moeten beginnen met een aanval zonder Kramer en veeleer met Jean-Paul Boëtius meer opgeschoven naar het centrum, met dan Sam Larsson op links. Het zal toch wel tot Rotterdam zijn doorgedrongen dat de defensie van de Brabanders nou niet als beste linie van het team wekelijks uitblinkt.

Zonde van al die foutieve inschattingen bij de technische staf van de landskampioen. In de Champions League was het verlies onontkoombaar, maar had zich kunnen beperken tot een wat meer draagbaar resultaat. In Eindhoven had de 1-0 winst van PSV hoe dan ook voorkomen kunnen en moeten worden. Feyenoord zette de mindere opponent pas na 45 minuten op zijn plaats en verspeelde daarmee kostbare tijd in de eerste helft. De zege van de Eindhovenaren had voorlopig één positief effect: drie clubs verdringen zich nu op kop van de Eredivisie, en het verschil met FC Utrecht als nummer acht bedraagt nog geen drie punten.

Evenwel, er zijn pas vijf ronden afgewerkt en conclusies lijken een tikkeltje voorbarig. Nochtans diende PSV zich ondanks de opsteker bepaald niet aan als mogelijke titelkandidaat en zal er zich vermoedelijk weer een tweestrijd ontspinnen tussen Feyenoord en Ajax.

Komende weken serveert het programma wedstrijden als Ajax-Vitesse, FC Utrecht – PSV en weer wat later AZ-Feyenoord. Interessant en bruikbaar als peilstok voor de outsiders in deze competitie. Het aanhoudende verval in kwaliteit kan als voordeel uitpakken dat meer clubs de top zullen bezetten, al is het alweer meer dan zeven jaar geleden dat FC Twente de macht voor een keertje mocht overnemen."

LEX MULLER