Wedden op sport; hoe werkt het en wat zijn de opties?

Wedden op sport is wereldwijd enorm populair. Het online inzetten op sportwedstrijden geeft een extra dimensie aan je sportbeleving en maakt die ene wedstrijd nóg spannender. Er is echter een breed aanbod en je kan op allerlei verschillende gebeurtenissen geld inzetten. Wij zetten alles voor je op een rijtje!

Sinds 1 oktober 2021 is het ook in Nederland mogelijk om online legaal te gokken. De overheid heeft besloten dat het voor inwoners van ons kikkerlandje alleen mogelijk is om te gokken bij bedrijven met een Nederlandse goklicentie. Dat betekende dat een aantal aanbieders niet meer bereikbaar zijn, maar er zijn ook een aantal nieuwe opties bijgekomen. Door de wetswijziging is er ook een toename in het aantal reclame van online gokken. Met name de bekende Nederlanders en overige celebreties die in de reclames te zien waren, zorgden voor veel ophef.

Bij het inzetten op voetbalwedstrijden zijn er erg veel verschillende weddenschapstypes. De meest voorkomende die je echt moet kennen zijn draw no bet, single bet, over under bet, wedden met handicaps, combi-bet, beide teams scoren, bet-builder en dubbele kansen. Het is voor veel nieuwkomers hogere wiskunde om te ontcijferen wat de opties zijn en wat deze betekenen. Hier lees je een overzicht!

Winnaar voorspellen

Bij iedere wedstrijd kan je geld inzetten op een winnaar. Het is mogelijk om meerdere wedstrijden te selecteren en meerdere quoteringen met elkaar te combineren. Een quotering van een weddenschap laat zien hoeveel je inzet oplevert. De quoteringen worden gebaseerd op basis van vorm, betere team en onderlinge resultaten. Bij een '1' zet je in op een overwinning van de thuisploeg, bij een '2' kies je voor de bezoekers en een '3' wil zeggen dat je een gelijkspel voorspeld. 

Het is ook mogelijk om voor een dubbele kans te kiezen. Dat wil zeggen dat je geld in kan zetten op winst of gelijkspel van één team. Hierdoor vergroot je je kansen, maar is de quotering aanzienlijk lager dan bij een voorspelde overwinning. Het risico van de weddenschap neemt ook af. Bij een weddenschap heb je meestal ook recht op een cashout, dat betekent dat je je weddenschap vroegtijdig kan afsluiten. Stel je hebt tien euro ingezet op winst van de thuisploeg en zij staan met 1-0 voor, zal je cashout hoger zijn dan je inzet. Mocht de desbetreffende ploeg tegen een achterstand aankijken, ligt het bedrag lager dan de inleg.

Gokken op handicap

Een handicap betekent een virtuele voorsprong van een ploeg. Als je ervoor kiest om in te zetten op een handicap van '-1', betekent dat er bij de eindstand één doelpunt af gaat van de ploeg waarop je hebt ingezet. Stel je voor: Ajax treft Benfica en jij denkt dat Ajax met minstens twee doelpunten verschil wint, dan zet je in op 'Handicap Ajax -1'. Als het na negentig minuten voetballen minimaal 2-0 staat in het voordeel van de Amsterdammers, heb je je weddenschap gewonnen. Er gaat dan namelijk een doelpunt af van de eindstand en in dat geval is Ajax nog steeds de winnaar. Bij een eindstand van 1-0 of elke andere uitslag met slechts één goal verschil, is de weddenschat fout.

Het is ook mogelijk om op een 'handicap +' in te zetten. Als je daarvoor kiest, geef je virtueel een extra doelpunt aan de ploeg waarop je inzet. Als de tegenstander favoriet is zal dat terug te zien zijn in de quoteringen. Mocht jij toch denken dat het verschil minimaal is, kan je inzetten op een handicap in het voordeel van de desbetreffende ploeg. Stel je voor: PSV speelt tegen FC Emmen en jij denkt dat de bezoekers niet gaan winnen, maar verwacht geen monsterscore. Je kiest ervoor om in te zetten op 'Handicap FC Emmen +3', dat betekent dat de ploeg uit Drenthe met een virtuele 0-3 voorsprong start aan de wedstrijd. Bij een overwinning van PSV met maximaal twee goals verschil is de weddenschap goed, maar vanaf een stand waarin het verschil minimaal drie goals is, is het helaas een foute keuze geweest.

Inzetten op tijdintervals

Het is daarnaast ook mogelijk om in te zetten op een tijdinterval. Als een bepaalde ploeg duidelijk aan de betere hand is, kan je ervoor kiezen om te voorspellen dat de desbetreffende ploeg binnen geselecteerde tijdzone gaat winnen. Hoe ziet dat eruit? Stel je voor: Feyenoord speelt tegen FC Groningen en is niet weg te slaan uit de zestien meter van de bezoekers. Jij verwacht een doelpunt binnen nu en twintig minuten. Je gaat zoeken naar tijdinterval en zet in op 'Winnaar interval 30:00-59:59'. Dat betekent dat jij denkt dat Feyenoord over deze dertig minuten gezien als winnaar uit de bus komt, wat wil zeggen dat de Rotterdammers in dat tijdsbestek meer moeten scoren dan de tegenstander. 

Je kan ook kiezen om in te zetten op een doelpunt van een bepaalde ploeg. In het bovengenoemde scenario kan je ervoor kiezen om geld in te zetten op 'next goal: Feyenoord'. Je kan het risico ook verlagen door in te zetten op het aantal doelpunten in een geselecteerde tijdzone.

Meest voorkomende weddenschappen

De weddenschappen die het meest populair zijn, zijn veelal inzetten op een winnaar, minimaal/maximaal aantal goals, beide teams scoren ja/nee en dubbele kansen. Verwacht jij minstens drie doelpunten? Zet dan in op 'over 2,5 doelpunten', denk jij dat er weinig gescoord gaat worden, kies dan voor 'under 2,5 doelpunten'. Je kan ook inzetten op een doelpunt van beide teams ja of nee.

Als je liefhebber bent van risico's nemen, kan je ook geld inzetten op een bepaalde speler die een doelpunt maakt en/of een assist geeft. De quoteringen zijn vaak een stuk hoger dan wanneer je op een winnaar of aantal doelpunten zet. Is je favoriete speler in vorm en is de kans op een doelpunt groot? Kies dan voor een doelpunt, maar wellicht wel een hattrick. Deze optie is ook aan de orde bij assists. Verwacht jij een beslissende pass van een bepaalde speler? Zet in en win!