Opinie van de week: Feyenoord-PSV als verademing na de vele voorspelbare uitslagen

Opinie van de week: Feyenoord-PSV als verademing na de vele voorspelbare uitslagen

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

De top-drie in de eredivisie loopt steeds verder uit op de lange rest. Het gat vertoont nu al de afmetingen van een krater. En er zijn nog elf ronden te gaan. De tendens baart zorgen en accentueert slechts de constante neergang van het poldervoetbal. Het heeft er alle schijn van dat de meerderheid zich neerlegt bij de suprematie van het klassieke trio.

Gênante achterstand

Vorig seizoen finishten PSV en Ajax op zo’n twintig punten van de subtop. Feyenoord passeerde toen als derde de streep, 21 punten achter de kampioen en 19 achter de Amsterdammers. AZ en FC Utrecht volgden op luttele meters. Ter vergelijking met heden: als vierde gluurt FC Utrecht nu al tegen een gênante achterstand aan van liefst 23 punten op de koploper, 18 op de Amsterdammers en 15 op de Eindhovenaren.

Het kan bijna niet waar zijn dat de drie grootmachten van de eredivisie sinds de winterstop louter overwinningen aaneenrijgen. Het programma omvatte sindsdien alweer zes opdrachten, maar de overmacht kreeg alleen maar meer de omvang van een reuze-ballon. Neem Feyenoord: zeges achtereen op Roda JC, Willem II, NEC, Twente (uit!), FC Groningen en ADO. Doelsaldo: 12-0. Zelfs geen enkele tegentreffer.

Het tussenrapport voor Ajax vertoont bijna dezelfde fraaie cijfers: winst op PEC, FC Utrecht (uit!), ADO, Roda JC, Sparta en Vitesse (in Arnhem). Doelsaldo: 12-1. Nog wel een tegentreffer, in Zwolle. PSV ondervond merkbaar meer weerstand: overwinningen tegen Excelsior, Heracles, AZ (uit!), Utrecht en NEC. Maar ook een gelijkspel, in het eigen stadion, tegen Heerenveen (1-1). Doelsaldo derhalve: 15-5.

Waar in Europa de grote landen steeds harder weglopen van de mindere goden, kopieert de eredivisie hetzelfde gedrag. Het is prettig dat Feyenoord weer ouderwets de concurrentie aangaat met Ajax en PSV. Maar het is nou ook weer niet de bedoeling dat zelfs de subtop de strijd met de top-drie als het ware bij voorbaat opgeeft. Wie niet waagt, wie niet wint. Zonder durf houdt het op voorhand op. Met als laatste voorbeeld Vitesse, dat in de Gelredome langdurig teveel ontzag etaleerde voor Ajax.

ADO geeft goede voorbeeld

In dat opzicht gaf ADO Den Haag nog wel het goede voorbeeld. Feyenoord bleek niet in allerbeste doen, maar de strijdlust van de nummer achttien redde het uiteindelijk niet bij gebrek aan kwaliteit en scherpte voor het doel. De ploeg van trainer Fons Groenendijk bekoorde desondanks door een lang niet meer vertoond lef. Helaas voor deze zo gemangelde club bleef enige beloning uit.

Komende zondag maakt de competitie zich op voor de topper tussen Feyenoord en PSV. Voor de regerende kampioen min of meer de laatste kans op prolongatie van de titel. De kloof meet al acht punten en verlies is fataal voor de ambities. Ook een gelijkspel betekent in feite dezelfde conclusies. Dat pakt dan wel in het voordeel uit van Ajax, mits dat daarna afrekent met Heracles.

Verademing

Feyenoord-PSV is in elk geval een verademing na de afgelopen weken van schier voorspelbare uitslagen. Bij winst houden de Rotterdammers een marge van vijf punten op Ajax, dat op 2 april in de Arena dan weer een soort herkansing wacht in de klassieker met de herboren aartsrivaal. Maar exact drie weken later volgt het bezoek aan Eindhoven, voor het laatste examen van het seizoen.

De twijfels over de eerste titel voor Feyenoord sinds 1999 kunnen zondag voor een deel oplossen, indien de aanval van PSV gedecideerd wordt afgeslagen. Veel kenners vrezen nog immer voor een fikse afknapper van de Rotterdammers. Ajax en PSV blijven immers attent loeren op de mogelijk fatale misstap, waarbij eerstgenoemde nou ook niet altijd overtuigt. Bovendien kunnen de verplichtingen in de Europa League op het beslissende moment de Amsterdammers wel degelijk opbreken.

Hoe dan ook, de neutrale liefhebber verheugt zich eindelijk weer eens op een serieuze testmatch, met de nodige consequenties voor de uitslag.

LEX MULLER