Opinie van de Week: Dick Advocaat verdient juist respect en geen kritiek als actieve oudgediende

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Min of meer toevallig maakte Dick Advocaat voor zichzelf de cirkel rond. Zomer 1984 beëindigde hij als prof zijn carrière bij FC Utrecht, 36 jaar op dat ogenblik en ondanks zijn gebrek aan snelheid als libero nog van belangrijke waarde. Kort voor zijn 71ste verjaardag keerde hij terug in de Galgenwaard, maar nu als gelouterde trainer. En opnieuw gaf hij aarzelend toe dat het wel eens zijn laatste klus kan zijn in het voetbal.

Advocaat hoort achter de geraniums te zitten

Of de Hagenaar straks in mei werkelijk zal afzwaaien, valt te betwijfelen. Ofschoon hij al lang als pensionado achter de geraniums een goed boek hoort te lezen, blijkt hij (terecht) nog altijd in trek bij clubs in nood of een bond met problemen. Vorig seizoen hoopte Sparta met Advocaat degradatie te ontlopen, hetgeen toch mislukte. Simpel, omdat hij ondanks een immense schat aan ervaring nou ook weer niet kan toveren.

Nu verwacht FC Utrecht van hem dat hij het zwalkende elftal minimaal naar de play-offs voor Europees voetbal zal leiden. Eigenaar Frans van Seumeren beschermde iets te lang kind van de club Jean-Paul de Jong als opvolger van Erik ten Hag, hoewel de meeste spelers al maanden rebelleerden en hun onvrede luidkeels kenbaar maakten. Met als gevolg dat de potentiele subtopper onderwijl naar een veertiende plaats afzakte.

Qua types komen Advocaat en Van Seumeren sterk overeen. De bijna onvermijdelijke relatie is afgesproken voor de duur van deze competitie. Dat gunt FC Utrecht voldoende tijd om gericht en met beleid op zoek te gaan naar een jongere coach. Een dergelijk verwijt sijpelde vorig week door nadat de deal was afgerond. De oude rot zou de jeugd een mooie kans onthouden. Alsof dat hem kwalijk valt te nemen.

Schaarste aan geschikte alternatieven

Er zijn nogal wat trainers werkloos op het moment, maar kennelijk passen zij niet in het geschetste profiel van FC Utrecht. De terugkeer van Advocaat naar de Galgenwaard signaleert wel degelijk de schaarste aan geschikte alternatieven. Heracles en Vitesse prefereerden niet zonder reden een buitenlandse kandidaat. Alleen PSV durfde te gokken op een nieuweling als Mark van Bommel. Pas 41 jaar, maar gezegend met de als eigenzinnige international vergaarde lef en kennis. In staat om zich in de stijl van collega Frank de Boer als de revelatie van het seizoen te onderscheiden.

FC Utrecht en in het bijzonder Van Seumeren hoopten op hetzelfde effect met De Jong. Hij trof het niet dat binnen de selectie flink wat spelers een aardige mening hebben opgebouwd over het spel en de uitvoering. Bepaald geen jaknikkers. Integendeel, meer dan mondig en nog eens uit verschillende windrichtingen neergestreken in de Galgenwaard. Lastig te temmen, maar wel overlopend van kwaliteit en gogme.

Ideaal voor de rentree van Advocaat, die zo’n uitdaging maar al te graag aangaat. FC Utrecht is alweer zijn tiende club als trainer, na Haarlem, PSV, Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit St.-Petersburg, AZ, Sunderland, Fenerbahce en Sparta. Zijn cv vermeldt daarnaast ook nog eens het bondscoachschap van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië. Wie o wie kan zo’n lijst in één adem opsommen?

Advocaat verdient respect

Advocaat verdient respect en geen kritiek op het aanvaarden van een interim-contract bij FC Utrecht. Hij behoort tot de schitterende iconen onder de Nederlandse trainers, zoals wijlen Rinus Michels en Johan Cruijff, en ook Louis van Gaal en Guus Hiddink. De laatste, eveneens 71 maar wel bijna een jaartje ouder, aanvaardde gelijktijdig het aanbod uit China om het nationale elftal onder 21 af te leveren op de Spelen van Tokio. Duidelijk moeilijker te realiseren, maar de kosmopoliet durft het toch aan en stort zich met volle overtuiging in het riskante avontuur. Ook dat getuigt van zeldzame klasse.

Wees blij dat zulke oudgedienden in het vak nog actief zijn en een bron van inspiratie kunnen en moeten zijn voor de jongere generatie, die dringend wacht op enkele aansprekende talenten….

LEX MULLER