Alles over de Nations League; waar, wanneer en welke deelnemers

Nu het clubvoetbal voorbij is, mogen landen zich opmaken voor de Nations League. Nederland neemt het op tegen België, Polen en Wales. Hier lees je alles wat je moet weten over het toernooi.

Wanneer is de Nations League?

Het gloednieuwe seizoen van de Nations League gaat in juni van start. Tussen woensdag 1 juni en woensdag 8 juni staat wedstrijddagen één en twee op het programma. Tussen 9 en 14 juni vinden wedstrijddagen drie en vier plaats. Drie maanden later gaat de Nations League weer van start. Zo vinden wedstrijddagen vijf en zes plaats tussen 22 en 27 september. Na het WK-voetbal in Qatar volgt een lange pauze van de Nations League. Pas op 14 en 15 juni 2023 worden de halve finales gespeeld. Op 18 juni vindt zowel de finale als de wedstrijd om de derde plek plaats.

Waar is de finale van de Nations League?

Nadat de winnaars uit groepen A bekend zijn, worden de vier landen in de halve finales geloot. Daaruit komen twee winnaars die het in de finale tegen elkaar op mogen nemen. Deze finale wordt op zondag 18 juni afgewerkt. Waar de finale zal plaatsvinden is nog altijd onbekend.

Hoeveel landen doen er mee aan de Nations League?

De Nations League bestaat uit poule A, B en C die elk zestien landen verdeeld over vier groepen. Poule D bevat twee groepen van vier en drie landen. Poule A wordt gezien als de poule met de belangrijkste groepen. De vier winnaars van hun groepen gaan verder naar de knock-out-fase van het toernooi. De landen die als vierde eindigen in zowel poule A als B degraderen. In poule C moeten de nummers vier het in tijdens play-offs uitmaken welke twee landen er degraderen naar poule D.

Bij wie zit Nederland in de Nations League?

Het Nederlands Elftal maakt deel uit van groep A4 in poule A. Hierin moet het zien af te rekenen met België, Polen en Wales. Frankrijk, Denemarken, Kroatië en Oostenrijk vormen groep A1, waar Spanje, Portugal, Zwitserland en Tsjechië in A2 geplaatst zijn.  In groep A3 moeten Italië, Duitsland, Engeland en Hongarije het tegen elkaar opnemen.