Tweede Kamer wil onderzoek om sportsector essentieel te benoemen

In de Tweede Kamer is er opgeroepen om de sportsector tot de essentiële sectoren te benoemen. Door de aangescherpte coronamaatregelen ligt de amateursport weer stil en zijn de sportscholen in Nederland dicht. Het is nu de vraag of de sportsector essentieel wordt.

De huidige coronamaatregelen gelden in ieder geval tot vrijdag 14 januari. Er wordt dan ook niet verwacht dat het amateurvoetbal en andere sporten voor die tijd alweer mogelijk wordt. Wel kan het betekenen dat de sport in de toekomst meer vrijheid krijgt tijdens nieuwe maatregelen. Het CDA en de VVD kwamen met een motie om te onderzoeken of de sportsector essentieel kan worden genoemd. De motie werd dinsdagavond door alle aanwezig partijen ondersteund.

Joba van den Berg van het CDA reageerde bij NPO Radio 1 op de aangenomen motie. “Het is vreemd dat de coffeeshops en slijterijen wel open zijn, maar dat sporten niet kan.” Wat voor impact het essentieel verklaren van de sportsector heeft, durft Van den Berg nog niet te zeggen. Wel hoopt het kamerlid dat het kabinet onderzoek doet of sportscholen en de amateursport mogelijk kunnen blijven tijdens lockdowns.

Een motie over sportscholen, -verenigingen en -faciliteiten tot de essentiële sectoren rekenen van Forum voor Democratie, Groep van Haga en DENK werd verworpen.