De redenen voor het succes van FC Twente

FC Twente staat op een verrassende vierde plek in de Eredivisie. De club uit Enschede beleeft dit seizoen een droomstart. Na 21 speelrondes staat de club vierde met maar vier punten achterstand op nummer drie Feyenoord. Maar waar is het succes van FC Twente dit seizoen aan te danken?

Een club met een rijke historie in de Eredivisie. FC Twente is volgens velen weer terug waar de club hoort. De Tukkers pakten in de geschiedenis één keer de landstitel, wonnen drie keer de KNVB Beker, twee keer de Johan Cruijff Schaal en werden één keer kampioen in de Eerste Divisie. In 2018 degradeerde FC Twente  van het hoogste niveau naar de Eerste Divisie, maar het volgende seizoen werden de Tukkers alweer kampioen en keerden daarmee terug in de Eredivisie.

Ron Jans

In de zomer van 2020 werd Ron Jans aangesteld als trainer van FC Twente. Hij volgde op dat moment de Spaanse trainer Gonzalo Garcia op. In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer eindigde Jans met zijn Twente op de tiende plek,  met maar zes punten achter Sparta voor de Europese play-offs plekken. Dit seizoen staat de ploeg van Jans dus verrassend vierde, waar de trainer veel lof voor krijgt in de media. De oud-oefenmeester van onder meer PEC Zwolle, sc Heerenveen en FC Groningen kreeg in de afgelopen transferperiode dan ook de keuze van FC Twente om te verlengen en dat heeft de 63-jarige trainer gedaan. Jans tekende een contract tot medio 2023.

Transferperiode en belangrijke spelers

Met een kleine portemonnee is het technisch directeur Jan Streuer toch gelukt om goede zaken te doen op de transfermarkt. Na het seizoen 2020/2021 haalde FC Twente elf spelers in de zomer, waarvan voor maar één speler een transfersom werd betaald: Václav Černý. Bijna alle gehaalde spelers dragen hun steentje bij aan het succes. Denk aan keeper Lars Unnerstall, verdediger Robin Pröpper, middenvelders Michal Sadílek en Michel Vlap. Maar vooral aanvaller Ricky van Wolfswinkel blijkt een grote aanwinst voor de ploeg van Ron Jans. Met elf goals en drie assists is Van Wolfswinkel de clubtopscorer en daarmee direct de belangrijkste speler.

Maar Twente heeft meer te bieden. Zo is middenvelder Zerrouki het grootste talent. De 23-jarige Algerijn is al een vaste basisklant van het nationale team en speelde ook mee in de Afrika Cup, maar daar lag zijn land er wel in de groepsfase al uit. Zerrouki staat vooral bekend om zijn afstandsschoten. Hij maakte dit seizoen twee goals, allebei van buiten de zestien meter. Verder staat naast aanwinst Robin Pröpper de 20-jarige Mees Hilgers centraal achterin. Met Hilgers behaalde Twente dit seizoen al vijf clean sheets in negentien wedstrijden en hij staat mede daardoor in de belangstelling van het nationale team van Indonesië. De verdediger kan uitkomen voor dat land omdat zijn moeder van Indonesische komaf is.

De Grolsch Veste

Het succes van FC Twente dit seizoen is overigens niet alleen te danken aan de spelers en staf. Ook de supporters spelen een grote rol. FC Twente verloor thuis pas één wedstrijd dit seizoen in tien duels. In deze tien wedstrijden speelde Twente drie keer gelijk en won de club zes keer. De ploeg van Jans won in thuisduels van onder meer FC Utrecht, Vitesse en in de beker van Feyenoord. Verder speelde het in de Grolsch Veste gelijk tegen Ajax en Feyenoord in de competitie. FC Twente speelt dit seizoen nog thuiswedstrijden tegen onder meer PSV, FC Groningen en Go Ahead Eagles. Oud-trainer Jan van Staa zei over de kracht van De Grolsch Veste tegen DeOostribune: “Als tegenstanders naar de Grolsch Veste gaan, lijkt het wel alsof ze onder stroom staan.”

Al met al is het seizoen voor vele Tukkers al een succes. De grote rivaal van Twente, Heracles, staat bovendien vijftiende. Een extra stukje leedvermaak. Mocht het team van Ron Jans deze succesvolle eerste seizoenshelft doorzetten, keert Europees voetbal mogelijk na tien jaar volgend seizoen weer terug in Enschede.

Feyenoord-doelman vertrekt