Alles over PSV - Feyenoord; van heden tot verleden

ESPN maakte de voetballiefhebber er al meermaals op attent; komend weekend staat de eerste topper van dit Eredivisieseizoen op het programma. Op zondag 17 september zullen PSV en Feyenoord tegenover elkaar staan in het Phillips Stadion. In dit artikel alles wat je moet weten over het treffen tussen de nummers twee en drie van de competitie. 

In de eerste topwedstrijd van dit seizoen zullen niet alle toppers het veld betreden. Thuisploeg PSV moet het nog altijd stellen zonder aanvoerder Luuk de Jong en smaakmaker Noni Madueke, ook Mauro Junior en Oliver Boscagli zijn uiteraard nog niet van de partij. Bij Feyenoord zullen belangrijke schakels Sebastian Szymanski en Lutsharel Geertruida het duel moeten overslaan. 

Er blijft voor de kijker echter genoeg over om zich wel op te verheugen. De twee ploegen maakten samen al 41 doelpunten in zes wedstrijden. Ondanks dat is de seizoensstart van PSV zeker niet vlekkeloos geweest, ook Feyenoord liet al punten liggen. Beide ploegen zijn het seizoen begonnen met een op veel plekken gewijzigde selectie en dat is in sommige wedstrijden opgevallen.

De aangepaste ploegen werden recent serieus getest, maar een voldoende werd er door beiden niet gehaald. Feyenoord verloor in de nieuwe samenstelling van Lazio, PSV werd in de Champions League uitgeschakeld door Rangers FC. Echter hebben de Eindhovenaren al wel laten zien dat ze van Ajax kunnen winnen, ook slaagde Ruud van Nistelrooij en zijn mannen erin om AS Monaco uit te schakelen in de derde voorronde van het miljoenenbal. In het geval van Feyenoord is het duel met Lazio de enige serieuze graadmeter tot nu toe.

Daarom is het nog lastig in te schatten waar de ploeg van Arne Slot staat. Het helpt daarbij niet dat er van de spelers die vorig seizoen furore maakte, weinig over zijn. Degene die wél in Rotterdam zijn gebleven, zullen hun nieuwe teamgenoten graag meenemen naar het afgelopen seizoen. 19 september jongstleden koos Slot in Eindhoven voor een variant met Guus Til in de spits. Het bleek een gouden greep: 0-4.

PSV - Feyenoord: 0-4

Kijkend naar de algehele historie is PSV in het voordeel. De club won 43 van de in totaal 82 gespeelde thuiswedstrijden tegen Feyenoord. Slechts 13 keer deelde de twee topclubs de punten, 26 keer won Feyenoord. Opvallend is echter dat de Eindhovenaren al sinds begin 2018 niet meer hebben gewonnen van de Rotterdamse concurrent. Voor de laatste overwinning in eigen huis moeten we zelfs terug naar 2017. Het is duidelijk dat Feyenoord de laatste jaren geen makkelijke tegenstander is voor PSV.

Bijna was het Roger Schmidt afgelopen seizoen gelukt om de trend te doorbreken. Enkele minuten was hij verwijderd van drie ongelofelijk belangrijke punten in de titelstrijd, maar toen besloot scheidsrechter Serdar Gözübüyük een discutabele penalty toe te kennen aan de tegenstander. Commotie alom, maar wéér werd er niet gewonnen van De Trots van Zuid. Voor mooie herinneringen moeten PSV'ers daarom nog altijd graven, maar als de afgelopen jaren in het archief zijn gepasseerd dan komen ze vanzelf.

Uiteraard springt de 10-0 van twaalf jaar geleden in het oog, maar ook de 4-3 van vier jaar daarna. Op 17 december 2014 kwam PSV na rust de kleedkamers van Phillips Stadion uit met 2-1 achterstand. Na een uur spelen besloot Luuk de Jong de schade binnen drie minuten te herstellen: 3-2. Het leek genoeg voor de drie punten, todat Colin Kazim-Richards in de 89e minuut toch nog voor de gelijkmaker zorgde. Na 93 minuten spelen maakte Memphis Depay de waanzin compleet, PSV won toch. De genoemde namen zullen zondag niet voor het spektakel kunnen zorgen, maar wie weet weten spelers als Cody Gakpo, Javairô Dilrosun, Xavi Simons en Orkun Kökcu hun voorgangers te evenaren. Er staat in ieder geval weer genoeg kwaliteit op het veld, ook zonder de geblesseerde Geertruida en De Jong:

Combi-elftal PSV en Feyenoord