Ajax minder arrogant? "Blijft wel leuk dat ze denken dat ze de Champions League kunnen winnen"

Ajax is de succesvolste club van Nederland, maar volgens fans van bijvoorbeeld Feyenoord en PSV ook de meest arrogante. Hoe het komt dat de Amsterdammers zo worden gezien? Het Algemeen Dagblad vroeg het aan acteur en PSV-fan Frank Lammers en ex-Feyenoorder en Sparta-trainer Henk Fraser. 

"Het leuke blijft wel dat ze nu denken dat ze de Champions League kunnen winnen, hé", zegt Lammers over Ajax. "Omdat ze van AEK Athene en Benfica hebben gewonnen. Dat vind ik dan wel weer grappig. Ik weet niet of je wel eens op teletekst kijkt. Maar volgens mij heeft PSV vijf punten meer dan Ajax en ook nog eens negen keer vaker gescoord."

Toch ziet Lammers dat het tegenwoordig ook 'anders kan' bij Ajax. "Zo'n Frenkie de Jong is een soort 'nieuwerwetse' Ajacied. Een jongen die sympathie oproept omdat hij ook nederig kan zijn. En kritisch. Dat was hij toen Ajax van ons een pak slaag (3-0 in Eindhoven, red.) kreeg ook. Dat is wel verfrissend."

 Waanzinnige gasten

Henk Fraser denkt dat in ieder geval de spelers van Ajax helemaal niet (meer) arrogant zijn. "Dat komt meer door mijn tijd als assistent-trainer van Jong Oranje. Toen ik werkte met jongens zoals Davy Klaassen en Anwar El Ghazi merkte ik niets van arrogantie. Integendeel. Waanzinnige gasten", aldus Frasfer, die ook fan is van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. "Die jongens zijn down to earth en hebben daarom de gunfactor. Daar kun je als niet-Ajacied geen hekel aan hebben."