Voorbeschouwing Feyenoord-SC Cambuur: Opnieuw een makkelijke middag in De Kuip?

Feyenoord speelt aanstaande zondag om 14:30 uur voor het eerst weer eens in een volle Kuip. In Rotterdam wacht een treffen met SC Cambuur. De ploeg van trainer Henk de Jong wacht een lastige opgave. Feyenoord won haar laatste drie duels terwijl Cambuur haar laatste zege uit december vorig jaar dateert.

Feyenoord staat op dit moment met 48 punten op de derde plek. Promovendus SC Cambuur is bezig aan een aardig seizoen, zo staat de club op een verrassende negende plek. De vorm van de Leeuwarders is echter minder, zo gingen de laatste twee duels verloren en kreeg de club in deze wedstrijden maar liefst zeven doelpunten tegen. Het tegenovergestelde van Feyenoord, dat thuis tegen Sparta Rotterdam (4-0) en uit bij RKC Waalwijk (0-2) prima zaken deed.

Historie

In de slechts zeventien ontmoetingen tussen Feyenoord en SC Cambuur wisten de Leeuwarders nog nooit te winnen. 16 keer gingen de drie punten naar Rotterdam, de overige ontmoeting eindigde in een gelijkspel. Feyenoord scoorde in totaal 44 keer, een gemiddelde van 2,59 goals per wedstrijd. SC Cambuur wist slechts 10 keer te scoren, een  gemiddelde van 0,59 goals per wedstrijd.

Laatste ontmoeting

De vorige ontmoeting leverde een waar spektakelstuk op, de club uit Leeuwarden toonde weerstand door het Feyenoord flink lastig te maken. De grote man aan de kant van Cambuur was David Sambissa, de linksachter wist twee keer te scoren. Bij Feyenoord was het ook de linksachter die uitblonk, Tyrell Malacia vuurde een onhoudbare pegel op het doel van Cambuur-doelman Stevens af en zag zijn ploeg daarmee de drie punten naar Rotterdam brengen. Uiteindelijk eindigde het duel in een 2-3 overwinning voor de Rotterdammers.

Wederzien tussen leerling en meester

Arne Slot is geen onbekende van Cambuur-trainer Henk de Jong. Nadat Slot zijn carrière als voetballer beëindigde klopte hij in 2014 bij SC Cambuur aan om ervaring op te doen en zijn diploma als trainer in het betaald voetbal te halen. Als assistent van Henk de Jong groeide Slot uit tot een belangrijke kracht in de staf bij SC Cambuur, zo laat De Jong weten in een gesprek met NOS. “Ik had direct door dat hij een goede trainer zou gaan worden. Hij is sociaal vaardig en tactisch goed onderbouwd.”

In de persconferentie vooraf aan het duel laat Slot weten respect te hebben voor de prestaties van trainer Henk de Jong. "Hij laat zien dat je zelfs zonder grote investeringen en als gepromoveerde club toch heel leuk en aanvallend voetbal kunt spelen, en daarbij ook nog eens veel punten kunt pakken."

Feyenoord-doelman vertrekt