Opties voor het bondscoachschap: wie wordt de opvolger van De Boer?

Frank de Boer is na het EK-debacle opgestapt als bondscoach van Oranje. Wie wordt de opvolger van de 51-jarige trainer? Voetbalflitsen zet een aantal kandidaten op een rijtje.

Louis van Gaal

Louis van Gaal is een naam die veel wordt genoemd. De 69-jarige oefenmeester stond tweemaal eerder aan het roer van het Nederlands elftal, namelijk tussen 2000 en 2002 én tussen 2012 en 2014.

Van Gaal leidde Nederland tijdens het WK van 2014 in Brazilië naar de derde plek. Het is nog maar de vraag of de spelersgroep zit te wachten op de voormalig trainer van onder meer Ajax. De IJzeren Tulp zou volgens de selectie te dominant zijn.

Giovanni van Bronckhorst

Een andere kandidaat voor het bondscoachschap is Giovanni van Bronckhorst. De voormalig profvoetballer heeft 106 interlands op zijn naam staan. De 46-jarige trainer won als trainer van Feyenoord vijf prijzen in vier jaar tijd. 

Van Bronckhorst ging in 2020 aan de slag bij Guangzhou City uit China. Het Aziatische avontuur bleef echter beperkt tot 23 wedstrijden, waardoor de Rotterdamse coach momenteel clubloos is.

Phillip Cocu

Phillip Cocu kwam - net als Van Bronckhorst - minimaal honderd keer in actie voor Oranje. De oud-middenvelder speelde namelijk 101 wedstrijden voor het Nederlands elftal. De 50-jarige coach beleefde tussen 2014 en 2018 veel successen bij PSV.

Cocu stond daarna bij twee buitenlandse clubs aan het roer: Fenerbahçe en Derby Country. Fenerbahçe zette de voormalig profvoetballer al na vijftien duels op straat. De trainersklus bij Derby Country bleef beperkt tot anderhalf jaar.

Opties voor het bondscoachschap (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

dit wordt de opvolger van frank de boer als bondscoach

Antonio Conte

De eerste buitenlandse naam op dit lijstje is Antonio Conte. De Italiaanse oefenmeester vertrok deze zomer bij Internazionale na onenigheid met het bestuur. De 51-jarige trainer is een grote naam binnen de voetballerij.

Conte pakte in zijn trainerscarrière negen prijzen. De in Lecche geboren coach maakte niet alleen als speler, maar ook als trainer furore bij Juventus. Onder leiding van Conte kroonde De Oude Dame zich drie keer tot landskampioen.

Joachim Löw 

Joachim Löw neemt na vijftien jaar afscheid van het Duits voetbalelftal. De 61-jarige trainer kende in het verleden tal van successen, waaronder de WK-titel in 2014, maar stelde in de afgelopen jaren flink teleur. 

Vier jaar na het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië overleefde die Mannschaft de groepsfase van het WK 2018 in Rusland niet. Duitsland moest bovendien zijn meerdere erkennen in Engeland tijdens de achtste finales van Euro 2020.

Update: de KNVB hoeft niet aan te kloppen bij Joachim Löw. De 61-jarige oefenmeester ziet het niet zitten om bondscoach van Oranje worden. 

Jürgen Klinsmann

Een andere Duitsers op dit lijstje is Jürgen Klinsmann. De 56-jarige landgenoot van Löw zit sinds februari 2020 zonder baan, nadat hij door een gebrek een vertrouwen vertrok bij Hertha BSC. 

Klinsmann mocht zich in het verleden al bondscoach noemen. De oud-aanvaller nam Duitsland tussen 2004 en 2006 onder zijn hoede én had tussen 2011 en 2016 de leiding over de Verenigde Staten.

Zinédine Zidane

Misschien wel dé droomkandidaat voor de KNVB: Zinédine Zidane. De succestrainer van Real Madrid zit sindskort zonder club. De 49-jarige Fransman won driemaal de Champions League met de Madrileense topclub.

"Bel Zidane op", liet Willem van Hanegem onlangs weten aan het Algemeen Dagblad. "Geen idee of hij interesse heeft in de KNVB, maar soms willen trainers in een fase in hun loopbaan gewoon heel graag bondscoach zijn".

Opties voor het bondscoachschap