Alle statistieken die je moet weten: AZ- Feyenoord wordt een spannende bekerfinale

Giovanni van Bronckhorst gaf het al aan: we kunnen ons opmaken voor een spannende bekerfinale zondag. In navolging van de Feyenoord-trainer verwacht ook Sport-tech, een bedrijf gespecialiseerd in voetbal analyses, dat de 100e bekerfinale geen eenzijdig potje wordt..

AZ- Feyenoord wordt een ouderwets spannende bekerfinale

Uit de statistieken blijkt: het wordt erg close a.s. zondag tussen AZ en Feyenoord in de bekerfinale. Zowel op het gebied van balbezit, gemiddelde speelsterkte, passes, schoten op doel en goals houden de clubs elkaar volledig in evenwicht. Toch is de kans dat Feyenoord wint iets groter (42%) dan de kans dat AZ wint (34%). Dit heeft met name te maken met het thuisvoordeel van Feyenoord.

Deze matchanalyse is gemaakt door Remiqz, een Nederlands sport-tech bedrijf dat gespecialiseerd is in analyses van voetbaldata. Remiqz heeft de matchanalyse gemaakt op basis van door haar zelf ontwikkelde algoritme, de zogenaamde Euro Player Index*. Bovendien is gekeken naar het patroon van de eredivisiewedstrijden van beide clubs dit seizoen.

Wat gaat dan de doorslag geven? Het middenveld en de aanval van Feyenoord is op papier iets sterker dan die van AZ, terwijl AZ op verdedigend vlak weer de betere spelers heeft. Kijkend naar de invallers hebben die van Feyenoord een hogere ranking dan die van AZ, dus als er gewisseld wordt en het op verlenging aankomt, zou dat nog wel eens een beslissende factor kunnen zijn. Voor Feyenoord pleit tevens de ervaring met het spelen en winnen van bekerfinales en het thuisvoordeel. Echter, als AZ dominant kan spelen zoals in vele voorgaande wedstrijden, zou het net zo goed de andere kant op kunnen vallen.

In ieder geval verwacht Remiqz een aantrekkelijke wedstrijd. De spelers met de hoogste ranking staan bij beide clubs in de aanval. Welk team lukt het om de gevaarlijkste spelers van de tegenstander het beste uit te schakelen?

Highlights uit de matchanalyse

  • De kans dat Feyenoord gaat winnen is 42%, dat AZ gaat winnen is 34% en de kans op een gelijkspel is 23%
  • De gemiddelde speelsterkte (gebaseerd op de European Player Index) van Feyenoord en AZ zijn nu bijna exact hetzelfde: 2.562 vs. 2.560 punten. Aan het begin van het jaar lag dit nog wat verder uit elkaar, toen de spelers van Feyenoord nog een hogere ranking hadden vanwege het kampioensjaar
  • Feyenoord heeft een gemiddeld sterker middenveld en aanval, AZ is sterker in de verdediging en op goal
  • De aanval van Feyenoord is sterker dan de verdediging van AZ en omgekeerd is de aanval van AZ sterker dan de verdediging van Feyenoord. Een wedstrijd voor aanvallers dus.
  • De invallers van Feyenoord zijn beter dan de invallers van AZ