De Toekomst doet naam eer aan: Eredivisie telt 64 spelers met een verleden bij Ajax

Dat De Toekomst een bron van talent, is alom bekend. Maar hoe vaak hebben we niet gehoord: 'er loopt nu toch zo'n goeie tussen', terwijl jaren later bleek dat Ajax 1 al te hoog gegrepen was. Voor dat soort spelers biedt een andere Eredivisieclub vaak troost; dit seizoen bevinden er zich in de Eredivisie 64 spelers met een Ajax-verleden.

In veel van de gevallen gaat het inderdaad om een jeugdspeler die zich uiteindelijk geen structurele plek in het eerste kon verschaffen. Dit patroon valt te constateren bij 48 van de 64 spelers. Onder de overige zestien bevinden zich namen als Mitchell Dijks en Riechedly Bazoer, die het eerste wel haalde maar inmiddels elders terecht zijn gekomen. Ook bevinden Oussama Idrissi en Amin Younes zich in dat rijtje van zestien, zij transfereerden naar Ajax en hebben datzelfde inmiddels gedaan naar een andere Eredivisieclub. 

FC Utrecht en FC Volendam zijn hofleveranciers wat betreft spelers met een Ajax-verleden. In de Domstad gaat het veelal om spelers als Nick Viergever en Mike van der Hoorn, waarvan bekend is dat ze een verleden hebben gehad in Amsterdam. Aan De Dijk is dat soms minder het geval, denk bijvoorbeeld aan Robert Mühren, Dean James en Ibrahim El Kadiri. Sparta is de enige club die geen spelers in de door Transfermarkt opgestelde selectie bevat, de andere twee Rotterdamse clubs hebben er beiden vier bij hun eerste elftal. 

Wat verder opvalt zijn de karakteristieke oud-Ajacieden bij NEC. De Nijmegenaren noteren met onder andere Jasper Cillessen, Phillipe Sandler, Lasse Schöne en Oussama Tannane een mooi rijtje. Bij FC Groningen zijn het vooral de jongelingen die in het oog springen. Frank Wormuth heeft op dit moment drie spelers in zijn selectie zitten die in de afgelopen twee zomers bij Jong Ajax werden weggehaald: Nordin Musampa, Liam van Gelderen en Neraysho Kasanwirjo. 

Frappant is dat slechts zeven Eredivisieteams geen keeper bevatten die ooit in een Ajax-shirt gekeept heeft, de overige elf teams hebben wel een goalie in de selectie met een Amsterdams verleden. FC Twente en Vitesse hebben in dit kader zelfs twee doelmannen bij het eerste elftal. Het maakt eens te meer duidelijk dat als je als speler eenmaal de grond van De Toekomst betreed, je vaak een mooi prospect in het verschiet hebt liggen. Al ligt dat soms niet in de ArenA.