Aanval op top aanstaande: Newcastle United valt definitief in handen van Saoedische investeerder

Newcastle United is definitief in handen gevallen van een grote investeerder uit Saoedi-Arabië. Het investeringsfonds heeft een waarde van liefst 367 miljard euro en neemt de club voor een bedrag van 350 miljoen euro van Mike Ashley.

Engelse media spreken nu al van de meest spraakmakende overname ooit in het Engelse voetbal. De Saoedische prins Mohammed bin Salman wil Newcastle United gebruiken om te laten zien dat Saoedi-Arabië waar dan ook ter wereld toonaangevend kan zijn. De Britse zakenvrouw Amanda Staveley krijgt de leiding bij de club. Zij stond sjeik Mansour in 2008 bij als adviseur bij diens overname van Manchester City. 

Er zaten een aantal voorwaarden verbonden aan de overname van Newcastle. Zo wilde de organisatie van de Premier League dat Saoedi-Arabië het verbod op televisiezender BeIN op zou heffen en lag de eis op tafel dat de Saoedische staat niet betrokken wordt bij de dagelijkse gang van zaken in Newcastle. 

Einde aan jaren zuinig beleid

De overname betekent ook het einde van de verguisde Mike Ashley. De miljardair nam Newcastle in 2007 met grote woorden over, maar fans willen al jaren van hem af vanwege zijn extreem zuinige beleid. In die periode veranderde de club van een middenmoter naar een club uit het rechterrijtje. Het degradeerde zelfs twee keer naar de Championship. 

Conte of Zidane

Op dit moment gaat het ook niet voor de wind in Newcastle. De club staat een na laatste. De overname zou overigens slecht nieuws betekenen voor trainer Steve Bruce, die logischerwijs al even op de wip zit in het St. James Park. Hij zou direct na de overname ontslagen worden. Antonio Conte, Eddie Howe en Zinedine Zidane worden als mogelijke opvolgers genoemd.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verzet zich overigens tegen de overname. Het wijst naar de slechte mensenrechten in Saoedi-Arabië en roept de Premier League op om de overname af te wijzen.