Is Vitesse klaar voor Europees voetbal? Tijd begint te dringen in Arnhem

Voor Vitesse start donderdag 5 augustus het Europese avontuur. In de derde voorronde van de UEFA Conference League speelt het tegen Dundalk of FC Levadia Tallinn. De voorbereiding van de Arnemmers verloopt echter zeer stroef. Is de club wel klaar voor het Europese avontuur?

De selectie

Als eerste kijken we naar de selectie van de Arnhemmers. Veel spelers zijn er niet vertrokken van het team dat vorig seizoen vierde werd in de Eredivisie en de KNVB Bekerfinale verloor. Armando Broja, Remko Pasveer en Thomas Bruns zijn de drie belangrijkste namen die zijn vertrokken. Ondertussen staan Riechedly Bazoer en Oussama Tannane nog in de etalage. De twee dragende spelers van vorig seizoen mogen vertrekken tegen de juiste prijs, maar staan voorlopig nog onder contract in Arnhem. 

Ondertussen is er wel een blik nieuwe spelers open getrokken. Die moeten worden ingepast in het team en de basis van trainer Thomas Letsch. Vitesse versterkte zich met keepers Daan Reiziger en Markus Schubert, verdediger Romaric Yapi, middenvelders Toni Domgjoni en Yann Gboho en aanvallers Nikolai Baden Frederiksen en Julian von Moos. Loïs Openda wordt opnieuw gehuurd van Club Brugge. Daarnaast zijn Espen van Ee en Gyan de Regt doorgeschoven vanuit de jeugdopleiding. 

Oefenwedstrijden

In de oefenwedstrijden die Vitesse gespeeld heeft wordt duidelijk dat het inpassen van de nieuwe spelers nog niet goed verloopt. Van de zeven gespeelde oefenduels werden er vijf verloren. Alleen van OFI Kreta (2-1) werd gewonnen. Tegen Go Ahead Eagles werd het gelijk (1-1) en van AEK Athene (1-3), Lokomotiva Zagreb (1-3), Nordsjaelland (0-5), Schalke 04 (3-2) en Lommel SK (0-1) werd er verloren. Vooral het uitspelen van de aanvallen en de slordigheden bij de tegengoals vallen op bij Vitesse, dat 29 juli tegen VfL Bochum de laatste oefenpot speelt.

De tegenstander

Vitesse zal twee voorrondes moeten overleven als het in de groepsfase van de UEFA Conference League wil komen. De eerste tegenstander wordt Dundalk of FC Levadia Tallinn. Het eerste duel tussen de twee eindigde in 2-2. Donderdag 29 juli staat de return op de agenda. 

Dundalk is de huidige nummer 6 van Ierland. De 14-voudig Iers kampioen speelt een tegenvallend seizoen, waarin het geen potten kan breken. Europees voetbal voor het volgende seizoen is dan ook ver uit zicht. Het overleefde wel al de eerste voorronde van de Conference League. Daarin werd Newtown uit Wales over twee wedstrijden met 5-0 verslagen.

FCI Levadia Tallinn is de koploper van Estland. Het is daar in titelstrijd verwikkeld met stadsgenoot Flora Tallinn. In de eerste voorronde van de Conference League werd St. Joseph over twee duels met 4-2 verslagen. 

Beide tegenstanders zouden voor Vitesse te verslaan moeten kunnen zijn, maar dan moet er wel snel verbetering in komen bij de Arnhemmers. Na een lang seizoen knokken om Europees voetbal zullen er belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. De club heeft nog een week om dat voor elkaar te krijgen, want dan begint het Europese avontuur.