Opinie van de Week: Waarom zou Nederland eigenlijk de opzet van de competitie veranderen?

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Verschillende clubs in de Eredivisie maken zich zorgen over de inkrimpende belangstelling van het publiek. Elke week weer verraden lelijke gaten op de tribunes het wegblijven van toeschouwers. Niet elk stadion heeft last van de gestage leegloop. Prestaties op zich hebben uiteraard invloed op die ontwikkeling. Maar de werkelijke oorzaak ligt gecompliceerder.

Eredivisie genereert voldoende spanning

Qua spanning heeft de Eredivisie op zich niet te klagen. PSV houdt als koploper vooralsnog het hoge tempo vol, maar de groep aan achtervolgers is tamelijk breed en geeft evenmin op. Al jaren blijkt dat de competitie meer dan voldoende amusement genereert. (Nu even geen kritiek op het matige niveau.)

Nochtans willen de clubs opnieuw de opzet van de competitie compleet ter discussie stellen. Eerder veegde een duidelijke meerderheid elk voorstel tot verandering van tafel, maar de KNVB pakt dit gevoelige onderwerp toch weer mee in een integraal pakket van mogelijke vernieuwingen in het betaalde voetbal. Tezamen met onder meer het uiterst delicate verschil in ondergrond, ofwel echt of kunstgras.

Topclubs België snakken naar opzet Nederlandse competitie

Het is nog maar de vraag of de competitie in de huidige vorm niet voldoet. Eerder al werd het voorbeeld van de Belgische variant met play-offs in de tweede helft van het seizoen afgekeurd. Begrijpelijk, want de topclubs daar snakken naar een terugkeer naar ouderwetse tijden, met een niet in tweeën geknipt seizoen.

Een vermindering tot zestien of zelfs tot veertien clubs ontketent evenmin enig enthousiasme. Misschien met uitzondering van de top, die klaagt over een overdosis aan wedstrijden en overbelasting van de spelers. Nou telt dat argument dit seizoen ook weer niet, want na de winterstop paradeert Nederland helemaal niet meer mee in de Champions League of Europa League.

Jupiler League en de Eredivisie op kunstgras

Laat de hedendaagse competitieopzet in tact en koppel dat aan het collectief spelen op natuurlijk gras in de Eredivisie. Het liefst ook in de Jupiler League. Anders zou de kampioen in die afdeling bij promotie wellicht moeten overschakelen van speelveld. Met de daarbij horende kosten en gesteggel wie die dure operatie dan wel moet betalen.

In die eerste divisie draaien vier belofteteams mee, van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht. Een onderzoek heeft uitgewezen dat deze ploegen maandagavond beter zouden presteren dan op vrijdag. Voor de overige zestien clubs vergroot dat in feite alleen maar de weerstand om dit viertal tot hun collectief toe te laten. Er is al merkbaar sprake van competitievervalsing. Afgelopen vrijdagavond haalde overigens alleen Jong PSV uit, tegen Telstar dat zich net lekker vrij bovenin had genesteld. Maar NEC op zijn beurt pareerde als koploper waardig de aanval van Jong Ajax.

De tweede divisie heeft nauwelijks hinder van het laag geklasseerde Jong Sparta maar de twee derde divisies weer wel van een vijftal ‘blindgangers’. Ook in de hoofdklasse, zij het op zondag, zijn twee ‘jeugdelftallen’ te ontwaren: van Achilles ’29 en van FC Den Bosch. Zeker dat laatste komt een beetje vreemd over. Maar net als met de competitie en de ondergrond heeft de KNVB de piramide op de agenda geplaatst om toch nog eens onder een loep te turen naar de vele weeffouten in de organisatie.

Eric Gudde erft janboel

In al deze divisies sterft het van de klachten. De erfenis van de janboel in Zeist, waar veel te lang een solistisch beleid is doorgevoerd. Als nieuweling wil Eric Gudde, als directeur betaald voetbal de lang verwachte opvolger van Bert van Oostveen, de boel flink opschudden en alle zichtbare feilen zo nodig laten corrigeren. Ook het aantal en de toelating van de belofteteams komt daarbij zeker aan de orde.

Maar wat te doen aan al die kale plekken in de stadions? De clubs zijn daarover in gesprek met de directie van FOX, de betaalzender van het betaalde voetbal. De techniek schrijdt gestaag voort en de beeldvorming van de wedstrijden laat steeds meer zien. Dat is niet tegen te houden, net zo min als de oprukkende gemakzucht om behaaglijk in de warmte voor de televisie te kruipen……

LEX MULLER