Zo verliepen de laatste vijf Klassiekers in De Kuip

Feyenoord en Ajax nemen het in speelronde 29 tegen elkaar op. Voetbalflitsen zet de laatste vijf edities van deze wedstrijd voor je op een rijtje.

Feyenoord - Ajax 0-3 (2018/2019)

Feyenoord en Ajax kruisten de degens in De Kuip in de halve finale van de KNVB Beker. De thuisploeg begon gretig aan het bekerduel en had zomaar al vroeg op voorsprong kunnen komen. Zo raakte Sam Larsson de paal. In het verloop van de eerste helft kwam Feyenoord tot enkele kansen en ook Ajax creëerde enkele mogelijkheden. Op slag van rust kregen de bezoekers ten onrechte een corner. Matthijs de Ligt kopte raak, waarna de spelers van Feyenoord woedend op scheidsrechter Kevin Blom afstormden.

Vlak na rust kwam Ajax wederom tot scoren dankzij een standaardsituatie. Een afgeslagen hoekschop werd ingebracht door Frenkie de Jong en kwam via via terecht bij Nicolás Tagliafico, die de bal beheerst binnenschoot: 0-2. Feyenoord probeerde nog voor een comeback te zorgen, maar slaagde daar niet in. Na iets meer dan een uur spelen bepaalde Ajax de eindstand op 0-3. Na een prachtige aanval, waarin een hoofdrol weggelegd was voor Hakim Ziyech, kon Donny van de Beek uiteindelijk afdrukken. Zo plaatsten de Amsterdammers zich met speels gemak voor de bekerfinale.

(Tekst gaat verder onder de video)

Feyenoord - Ajax 0-3 (2020/2021)

In het seizoen 2019/2020 ging er een streep door De Klassieker in De Kuip wegens het coronavirus. In de daaropvolgende voetbaljaargang kon de 'wedstrijd van het jaar' wel doorgaan, alleen zonder publiek. Hoewel de zon scheen, heerste er een kille sfeer in De Kuip. Voor Ajax stond er op zondag 9 mei niets meer op het spel, aangezien de Amsterdammers zich een week daarvoor tot landskampioen hadden gekroond. Feyenoord was nog in de race voor de vierde plek.

De thuisploeg kreeg in de openingsfase een paar kansjes, maar scoren lukte niet. Voor Ajax gold hetzelfde, tot minuut 21. Met behoorlijk wat geluk kwam de ploeg van Ten Hag op voorsprong. Eric Botteghin probeerde de bal weg te werken, maar schoot ongelukkig tegen Marcos Senesi aan: 0-1. Vlak voor rust ontving Feyenoord een strafschop, nadat Edson Álvarez op de doellijn hands had gemaakt. Scheidsrechter Danny Makkelie stuurde de Mexicaanse middenvelder met een rode kaart van het veld. Leroy Fer ging achter de bal staan, maar zag zijn penalty gestopt worden door doelman Maarten Stekelenburg.

Rond de zestigste minuut pakte Tyrell Malacia zijn tweede gele kaart en moest dus ook vertrekken. Zo was het weer tien tegen tien, iets wat Ajax goed deed en Feyenoord slecht. Zeven minuten na de rode kaart van Malacia werkte invaller Ridgeciano Haps de bal in zijn eigen doel. Daarmee was de spanning weggeëbd en ging Ajax op halve kracht richting de overwinning. In de 79ste minuut maakte de ingevallen Mohammed Kudus er nog 0-3 van.

Feyenoord - Ajax 0-2 (2021/2022)

Ook bij De Klassieker van seizoen 2021/2022, die gespeeld werd op zondag 19 december, mocht er door het coronavirus geen publiek aanwezig zijn. In de eerste helft kwamen beide ploegen weliswaar tot kansen, maar het echte spektakel bleef uit. In de 44ste minuut maakte Senesi net als in de vorige editie een eigen doelpunt. De Argentijnse verdediger tikte een voorzet van Dušan Tadić achter doelman Justin Bijlow.

Na rust ging Feyenoord naarstig op zoek naar de gelijkmaker en de ploeg van Arne Slot kreeg ook wel de nodige kansen. Echter kreeg geen enkele Feyenoorder het voor elkaar om de 1-1 te produceren. Zelfs supersub kon geen redding brengen. Ajax, dat in de tweede helft vrijwel niets creëerde, verdubbelde tegen het einde van de wedstrijd de voorsprong. Na een overtreding van invaller Reiss Nelson kregen de Amsterdammers een strafschop. Tadić rondde koelbloedig af: 0-2.

Feyenoord - Ajax 1-1 (2022/2023)

De 193e Klassieker eindigde in een 1-1 gelijkspel. Feyenoord kwam na ruim een half uur spelen op voorsprong dankzij een pegel van afstand van Paixao. Ajax bleef aanzetten, terwijl Feyenoord ook kansen had. In de tweede helft waren het alsnog de Amsterdammers die het net wisten te vinden. Davy Klaassen kopte de bal richting het doel, waarna deze via het been van Mats Wieffer binnenviel. Eindstand: 1-1.

Feyenoord - Ajax 1-2 (2022/2023)

De laatste keer dat Ajax op bezoek kwam in De Kuip, was in de halve finales van de KNVB Beker. In de 14e minuut schoot Dusan Tadic namens de Amsterdammers raak; 0-1. In het slot van de eerste helft kopte Santiago Gimenez raak uit een voorzet van Alireza Jahanbakhsh. In de tweede helft besliste Davy Klaassen in de 51e minuut de einstand op 1-2 en schoot hij Ajax door naar de finale van de KNVB Beker. In de 62e minuut werd de wedstrijd nog even gestaakt, nadat Klaassen een aansteker op zijn hoofd had gekregen.

Wint Feyenoord voor het eerst weer eens van Ajax in De Kuip?

Eerder dit seizoen trok Feyenoord met een 0-4 overwinning in de ArenA, aan het langste eind. Een overwinning op Ajax zondag betekent dat het de club voor het eerst sinds 2005/2006 weer twee keer van de Amsterdammers wint in één seizoen.