Waar zijn de Ajacieden uit 2017 gebleven?

Peter Bosz en zijn mannen speelden met Ajax in 2017 de Europa League-finale tegen Manchester United. Inmiddels is het alweer vijf jaar geleden dat Ajax met 2-0 de finale verloor. Een goed moment om eens te kijken voor welke clubs de basisspelers van toen op dit moment uitkomen. 

opstelling ajax europa league in 2017 tegen manchester united

Hier spelen de finalisten van de Europa League-finale uit 2017 nu

Andre Onana

De enige speler die Ajax (nog) niet heeft verlaten. Het seizoen 2016/2017 was voor Onana een uniek seizoen. De keeper uit Kameroen werd gekozen tot eerste doelman van Ajax. Inmiddels staat de teller van wedstrijden op 206. Onana heeft een contract tot komende zomer en vertrekt dan uit Amsterdam na zeven jaar.

Lees ook:Aflopende contracten Eredivisie-spelers

Joël Veltman

De vaste rechtsachter van het seizoen 2016/2017. Veltman was een belangrijke pion in het team van Peter Bosz. In 2020 vertrok hij naar Brighton & Hove Albion nadat de jeugdspeler van Ajax 246 wedstrijden voor de club had gespeeld.

Davinson Sanchez

Één van de laatste wedstrijden die Sánchez speelde voor Ajax was de finale tegen Manchester United. Drie maanden later vertrok de verdediger voor 42 miljoen euro naar Tottenham Hotspur. 2016/2017 was het enige seizoen dat de Colombiaan voor Ajax speelde. De 25-jarige speler speelde in dat seizoen 47 wedstrijden voor Ajax en scoorde zeven goals.

Matthijs de Ligt

Een verdediger die zoveel records op zijn naam heeft staan dat het nauwelijks nog bij te houden valt. Matthijs de Ligt bereikte in het seizoen 2016/2017 als jongste speler ooit een UEFA Europese clubfinale. Inmiddels is de 22-jarige één van de beste verdedigers ter wereld en valt hij niet meer weg te denken uit de selectie van het Nederlands elftal. In 2019 verkaste De Ligt na 117 duels voor Ajax naar Juventus voor 85 miljoen euro.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Jairo Riedewald

Net als De Ligt en Veltman was Riedewald één van de jeugdspelers van Ajax die aan de aftrap begon in de Europese eindstrijd. De linksback, die ook centraal kan spelen of zelfs op het middenveld, vertrok twee maanden na de finale naar het Engelse Crystal Palace voor negen miljoen euro. De potentie van Riedewald is er nog niet uitgekomen. Door vele blessures staat de drievoudig Oranje-international vaak aan de kant

Lasse Schöne

Schöne kwam in 2012 over van NEC naar Ajax. Hij groeide uit tot een publiekslieveling in Amsterdam. Schöne vertrok in 2019 naar het Italiaanse Genoa. Hier speelde de Deen anderhalf jaar voordat hij terugkeerde naar de Eredivisie bij sc Heerenveen. Inmiddels is de middenvelder terug bij zijn oude club NEC.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Davy Klaassen

Klaassen speelde vanaf zijn elfde bij Ajax. Na de Europa League-finale vertrok Klaassen na dertien jaar bij de club. Een transfer die lang op zich liet wachten volgens velen. Everton nam Klaassen over voor zo'n 27 miljoen euro. Dat werd geen succes en na een jaar vertrok hij alweer naar Werder Bremen in de Bundesliga. Daar speelde Klaassen twee jaar en was zelfs aanvoerder. In 2020 keerde de 32-voudig international terug bij Ajax.

Lees ook:Dit is de vriendin van Davey Klaassen

Hakim Ziyech

Één van de belangrijkste en beste spelers van Ajax in de afgelopen paar jaren. Ziyech kwam in 2016 over van FC Twente voor elf miljoen euro. In 2020 vertrok de aanvaller voor 40 miljoen euro naar Chelsea. Bij Chelsea kroonde de Marrokkaan zich tot Champions League winnaar. Ziyech kwam uiteindelijk 165 wedstrijden uit voor Ajax. Met 49 goals en 81 assists op zijn naam, sloot de speler zijn avontuur in Amsterdam af.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Bertrand Traoré

De enige huurling in het team. Traoré kwam in de zomer van 2016 voor één jaar over van Chelsea. De oud-speler van onder meer Vitesse en Olympique Lyon speelt inmiddels bij Aston Villa. Traoré speelde in totaal 39 wedstrijden voor Ajax waarin de Afrikaan dertien keer scoorde en zes assists gaf. In de halve finale van de Europa League maakte Traoré twee goals en gaf hij een assist in een 4-2 overwinning op Lyon.

Amin Younes

Younes kwam als 22-jarig talent binnen bij Ajax. De aanvallende vleugelspeler speelde van 2015 tot 2018 bij de Amsterdamse ploeg. In het buitenland heeft de Duitser het alleen nooit echt waar kunnen maken. Voor Napoli kwam de aanvaller slechts 27 keer in het veld. Na een verhuurperiode bij Eintracht Frankfurt, kwam het nieuws naar buiten dat Younes niet meer zou spelen voor de Duitse club. Dit zou komen door zijn woede-uitbarstingen. In de afgelopen transferperiode verkaste Younes naar Al-Effitaq.

Kasper Dolberg

Het seizoen 2016/2017 was ook voor Dolberg zijn doorbraak. De spits scoorde in de Eredivisie zestien goals en was met zes doelpunten belangrijk in de Europa League. Twee van de zes treffers maakte hij in beide halve finales. Dolberg vertrok uiteindelijk in 2019 bij Ajax naar het Franse Nice. Dit leverde Ajax ongeveer twintig miljoen euro op.

Bank

Diederik Boer – gestopt
Kenny Tete – Fulham
Heiko Westermann – gestopt
Frenkie de Jong – FC Barcelona
Donny van de Beek – Everton (huur van Man United)
Justin Kluivert – Nice (huur van AS Roma)
David Neres – Shaktar Donetsk

Trainer Peter Bosz

De naam van Peter Bosz wordt steeds vaker genoemd als opvolger van Roger Schmidt bij PSV, zo verzekerde Freek Jansen dinsdagavond in VI Vandaag. De huidige coach van Olympique Lyon is een van de coaches die in beeld zijn bij de Eindhovenaren, die na dit seizoen afscheid nemen van Schmidt. Bosz was in 2016/2017 de architect bij Ajax, vertrok daarna naar Borussia Dortmund. Maar dat werd geen succes.