Spelerspaspoort: Wie is Ajax-target Marcos Leonardo?

Eerder werd bekend dat Ajax interesse heeft in Marcos Leonardo. Technisch Directeur Gerry Hamstra zou naar Brazilië zijn gevlogen om de 19-jarige aanvaller van Santos te bekijken. Voetbalflitsen deed onderzoek naar de Braziliaan.

Marcos Leonardo Santos Almeida werd op 2 mei 2003 geboren in Itapetinga, Brazilië. Op elfjarige leeftijd sloot hij zich in 2014 aan bij de jeugdopleiding van Santos. Na het doorlopen van enkele jeugdteams maakte hij in 2020 op zeventienjarige leeftijd zijn debuut voor het eerste elftal van de club. Dat hij veel talent heeft bleek al snel toen hij het seizoen 2020 afsloot met vier doelpunten in 18 wedstrijden in de Braziliaanse hoogste divisie. In het daaropvolgende jaar werd de aanvaller vooral als wissel gebruikt, maar was hij opnieuw goed voor een aardige bijdrage aan het team. Zo wist hij in 16 wedstrijden in de Braziliaanse Serie A vijf keer tot scoren te komen.

In de voetsporen van Neymar?

Een Braziliaan die net als Leonardo hetzelfde traject doorliep is Neymar. De Braziliaanse vleugelaanvaller die tegenwoordig namens Paris Saint-Germain actief is, doorliep net als Leonardo de jeugdopleiding van Santos en maakte zijn debuut voor de club. Zeker is dat Leonardo een speler is die veel potentie heeft. In het meest recente seizoen (2022) veroverde Leonardo een basisplaats bij Santos en wist hij in 35 wedstrijden 13 keer te scoren en vier assists te geven. De totale teller van de pas negentienjarige aanvaller bij Santos staat inmiddels al op 34 doelpunten en zeven assists in 120 wedstrijden. Daarnaast werd hij al opgeroepen voor Brazilië onder 20. Hierin wist hij in twee wedstrijden twee keer te scoren.

De marktwaarde van Leonardo

Sinds zijn debuut in 2020 is de marktwaarde van Leonardo met een stijgende lijn omhooggegaan. Volgens Transfermarkt begon Leonardo op een waarde van 500 duizend euro en ligt hij iets meer dan twee jaar later inmiddels op een waarde van 14 miljoen euro. Ajax zal echter naar alle waarschijnlijkheid dieper in de buidel moeten tasten, zo ligt Leonardo nog tot het einde van 2026 vast bij Santos.

Ook interessant