NL’se clubs willen ‘Atlantic League’ wegens 'oneerlijke' CL: 5 redenen waarom dat een goed idee is

Feyenoord heeft donderdag bevestigd dat het met diverse clubs spreekt over een zogeheten ‘Atlantic League’. De Rotterdammers zijn samen met onder meer Ajax, PSV en FC Kopenhagen namelijk bezorgd over de ontwikkelingen binnen het format van de Champions League. Het miljoenenbal dreigt steeds meer een exclusieve competitie voor rijke voetballanden en –clubs te worden, zeker nu recent de plannen van de UEFA naar buiten kwamen om Engeland, Italië, Spanje en Duitsland ieder vier vaste CL-tickets toe te wijzen. Onder meer de traditionele Nederlandse top drie en enkele Belgische clubs zoeken naar een alternatief om aan te kunnen haken bij de Europese top.

Tegenhanger van CL

De Atlantic League moet een aparte competitie worden, waarin clubs uit landen die in meer of mindere mate buiten de boot vallen het tegen elkaar opnemen. Clubs als Anderlecht, Club Brugge, Celtic, Rosenborg en nu ook Feyenoord zijn daarover al maanden in gesprek. Over de haalbaarheid van het plan valt vooralsnog weinig te zeggen, maar wij zetten alvast 5 redenen op een rij waarom de komst van de Atlantic League een goed idee is:

5) Geen corrupte UEFA meer

Met de komst van de Atlantic League zouden de deelnemende clubs af zijn van de bemoeienissen van de veelvuldig met corruptie in verband gebrachte UEFA. De Europese voetbalbond komt de laatste jaren steeds vaker negatief in het nieuws, met als één van de meest recente voorbeelden het straffen van Feyenoord wegens het bananenincident. De Rotterdammers kregen daarvoor een fikse straf, terwijl FK Rostov voor een ernstiger vergrijp met een banaan (tegen PSV) niet de consequenties hoefde te dragen. Een schone bestuurlijke lei zou de clubs goed doen.

4) Ontwikkeling jonge spelers

Voor jonge spelers is Europees voetbal spelen belangrijk. Het is alleen de vraag wat een jong elftal als Ajax er bijvoorbeeld mee opschiet om van het kastje naar de muur te worden gestuurd door een grote club als Real Madrid. Serieuze tegenstand is goed, maar compleet overlopen worden heeft niets met de ontwikkeling van jonge spelers te maken.

3) Meer plekken voor Nederlandse teams?

Hoe de Atlantic League er precies uit moet komen te zien, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel helder is, is dat er vermoedelijk meer Nederlandse teams aan kunnen meedoen dan aan de Champions League. Bepaalde landen zullen in ieder geval niet meer worden voorgetrokken, wat wel gebeurt in het miljoenenbal. En hoe meer Nederlandse clubs straks deelnemen aan een internationale competitie als deze, hoe beter dat is – zowel sportief als financieel – voor clubs en spelers.

2) Spannende wedstrijden tussen gelijkwaardige teams

Een steeds vaker gehoord punt van kritiek op de Champions League, is de voorspelbaarheid. Natuurlijk, nog geen enkele clubs slaagde erin om het toernooi twee keer op rij te winnen, maar in de beslissende fase zijn vrijwel altijd dezelfde (grote) clubs over. Echte verrassingen zien we maar weinig. De Atlantic League zou in dat kader voor veel meer spanning zorgen, omdat veelal gelijkwaardige clubs het tegen elkaar opnemen.

1) Eerlijke concurrentie

De concurrentie in de Champions League tussen de eliteclubs onderling is groot, maar het verschil met de rest is enorm. Door de grote verschillen in financiële mogelijkheden is het voor teams uit bijvoorbeeld Nederland nagenoeg onmogelijk te stunten tegen grootmachten als Barcelona en Bayern München. Door meer clubs met min of meer dezelfde (financiële) mogelijkheden bij elkaar in een competitie te zetten, ontstaat er eerlijke concurrentie en wordt het voetbal een stuk minder voorspelbaar.