OFFICIEEL: Jaap Stam nieuwe trainer PEC Zwolle

Jaap Stam is de nieuwe hoofdtrainer van PEC Zwolle. De oud-international is de opvolger van de ontslagen John van 't Schip en hij zal vrijdagmiddag gepresenteerd worden door de clubleiding. Dat meldt onder meer Voetbal International.

Stam moet het dolende PEC, dat zestiende staat in de Eredivisie, uit het slop trekken. De voormalig topverdediger was tussen 2009 en 2013 ook al werkzaam bij de club waar hij als speler zijn profdebuut maakte. Hij was eerst teammanager en vervolgens trainer van de beloften en assistent bij het eerste elftal. Stam werkte na zijn periode in Zwolle bij Ajax, de club waar hij ook zijn loopbaan als voetballer afsloot. Daar was hij trainer van Jong Ajax, waarna hij de overstap maakte naar Reading, in de Engelse Championship. Met die club liep hij in 2016/17 promotie naar de Premier League in de beslissende play-off op het nippertje mis. In maart dit jaar kreeg Stam zijn ontslag bij Reading, wegens tegenvallende resultaten.

De 46-jarige Stam zal dankzij zijn aanstelling bij PEC voor het eerst op eigen benen staan in de Eredivisie. Het is nog onbekend voor hoelang de oud-verdediger van onder meer PSV, Manchester United en AC Milan tekent bij de Blauwvingers.

De geruchten dat Stam het zou worden, gingen al snel na het vertrek van Van 't Schip de ronde. Stam zelf liet ook al weten het te zien zitten:

Johan Derksen denkt dat er voor Stam ook nadelen kleven aan bij PEC werken:

Als assistent-trainer van Ajax had Stam (in 2013) zin in het weerzien met PEC: