FIFA kondigt speciale transferwindow aan voor Rusland en Oekraïne

De FIFA heeft maandagavond laten weten een speciale transferwindow in te voeren voor spelers die actief zijn in Rusland en Oekraïne. Dit zorgt ervoor dat er ineens allerlei spelers beschikbaar zijn voor een transfer. Eerder stapte de internationale spelersvakbond, FIFPro, naar de FIFA om de situatie van de buitenlandse spelers in beide landen te bespreken.

In Oekraïne worden de contracten van spelers per direct opgeschort tot het einde van het huidige seizoen. Dit zal ook voor trainers het geval zijn. In Rusland kunnen buitenlandse spelers- en coaches vanaf 10 maart op zoek naar een nieuwe club. Voor de Russische clubs ligt er dus nog een kleine periode van twee dagen om nog een deal te sluiten met de buitenlandse spelers die onder contract staan bij hun club. De FIFA komt met een statement waarin staat dat de opschorting van een contract zal betekenen dat spelers en coaches tot en met 30 juni 2022 als contractloos worden gezien.

FIFPro niet helemaal tevreden over besluit

De FIFPRO is niet helemaal tevreden met de genomen beslissing. In een statement laat de internationale spelersbond weten dat het gehoopt had op een meer ingrijpende actie. ‘De genomen maatregelen zijn nuttig, maar het besluit van de FIFA om contracten van buitenlandse spelers op te schorten gaat niet ver genoeg.

Per 1 juli 2022 moeten de buitenlandse spelers die speelachtig zijn in Rusland of Oekraïne terugkeren bij de club waar ze momenteel onder contract staan. Dit is niet waar de FIFPro op gehoopt had. De voetbalbond had namelijk liever gezien dat de spelers de optie kregen om hun contract per direct te kunnen laten beëindigen.

Buitenlandse voetballers actief in Rusland en Oekraïne