De statistieken van Oranje tijdens het WK op een rijtje

Het WK is voor Oranje helaas geëindigd in de kwart finales van het toernooi. Daarin kende het een spectaculaire ontmoeting met Argentinië. Een hoofdrol was er weggelegd voor Wout Weghorst, die als invaller Oranje nog met 2-2 naast de Argentijnen zette en het beslist moest worden met een strafschoppenserie. Het resultaat is bekend. Nu is het tijd om de statistieken van de Oranje-leeuwen op het WK op een rijtje te zetten.

Andries Noppert

Onder de lat is AndriesNoppert de enige doelman met speeltijd. De uitblinker hield in vijf wedstrijden twee keer de nul en moest slechts vier keer incasseren.

In het centrale hart van de verdediging zijn VirgilvanDijk en NathanAké de spelers die geen minuut hoefden te missen. Laatstgenoemde kreeg wel twee keer een gele kaart. Voor Matthijs de Ligt, die in twee wedstrijden 91 minuten mocht maken, was dit eenmaal het geval. Jurrien Timber mocht vier keer zijn opwachting maken en pakte één gele kaart. StefandeVrij kwam niet in actie tijdens dit WK. Bij de vleugelverdedigiers is dit voor zowel Tyrell Malacia en Jeremie Frimpong het geval. Het tweetal moest Daley Blind, goed voor één assist en doelpunt, en Denzel Dumfries, twee assists, één doelpunt en twee gele kaarten, voor zich houden.

De onbetwiste eerste keuze op het middenveld van Oranje was Frenkie de Jong, die in vijf wedstrijden goed was voor zowel één doelpunt als assist. Naast De Jong wisselde Van Gaal vaak tussen Teun Koopmeiners, één assist in vijf weedstrijden, en Marten de Roon, die ook vijf interlands speelde tijdens het WK. Voor Kenneth Taylor bleef het bij één invalbeurt van slechts vier minuten. Xavi Simons zagen we ietsjes langer in actie als invaller, namelijk zeven minuten.

Cody Gakpo

In de aanval zagen we flink wat spelers in actie. CodyGakpo was met drie doelpunten in vijf wedstrijden een uitblinker aan de kant van Oranje. Memphis Depay zagen we één keer scoren in vijf wedstrijden. Met zijn twee doelpunten tegen Argentinië (2-2) was Wout Weghorst de ster van de avond. In de drie eerdere optredens wist de spits niet te scoren. Voor Steven Bergwijn, vier optredens, Vincent Janssen, twee, Luuk de Jong en Noa Lang, beide één optreden, was het WK er eentje zonder doelpunt of assist.

Achter de twee spitsen mochten Ajacieden Davy Klaassen en Steven Berghuis het laten zien. Eerstgenoemde wist in vier optredens twee assists te leveren en één doelpunt te maken, waar dit voor zijn teamgenoot resuleerde in één assist in vier optredens.