De strijd om plek 8; wie pakt de laatste play-off plek?

Met nog drie wedstrijden te gaan is bijna alles nog mogelijk in de Eredivisie. Ajax en PSV strijden voor het kampioenschap, vijf ploegen vechten nog om levensbehoud in de Eredivisie en Feyenoord, FC Twente en AZ zitten in een gevecht voor de derde plek. Maar misschien is het spannendste nog wel welke club de achtste plek opeist. Zes ploegen maken kans op de achtste en laatste plek voor de play-offs om Europees voetbal.

Waar geeft de achtste plek recht op?

Doordat PSV de beker heeft gewonnen en bij de bovenste twee eindigt van dit seizoen, is de ticket voor de vierde voorronde van de Europa League opgeschoven naar plek drie en de directe plaatsing van de Conference League opgeschikt naar plek vier. Hierdoor zijn de play-off plekken voor Europees voetbal veranderd van plek vier tot zeven naar plek vijf tot acht.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

Wie is er al zeker van de play-offs?

Vitesse en FC Utrecht zijn de twee ploegen die al zeker zijn van de play-offs, want de ploeg van Thomas Letsch staat elf punten boven plek acht en negen, FC Groningen en Go Ahead Eagles, met nog drie wedstrijden te gaan en de Utrechters staan negen punten boven beide ploegen. FC Utrecht en Vitesse strijden alleen nog onderling om het thuisvoordeel, plek zes speelt namelijk de return van de halve finale thuis. Het verschil tussen de clubs is twee punten in het voordeel van Vitesse. De Arnhemmers spelen thuis nog tegen sc Heerenveen en Ajax en reizen nog af naar Sittard voor het duel met Fortuna. FC Utrecht heeft nog twee uitwedstrijden, namelijk bij PEC Zwolle en Willem II. In Utrecht speelt de ploeg van Rick Kruys tegen AZ.

Welke ploegen strijden om de achtste plek?

Hoe het er nu voor staat maken plek acht tot en met plek dertien nog een reële kans op de laatste play-off plek. Het puntenverschil tussen FC Groningen (36), Go Ahead (36), sc Heerenveen (35), NEC (35), Heracles (34) en SC Cambuur (34) is maar twee punten. In de laatste fase van het seizoen ontmoeten de ploegen bijna allemaal nog een directe concurrent. Zo spelen FC Groningen en SC Cambuur tegen elkaar en reist Go Ahead nog naar Nijmegen en Heerenveen. Heracles heeft hierdoor de beste papieren om de meeste punten te pakken in de laatste duels. De club uit Almelo speelt nog tegen drie degradatiekandidaten in Willem II, RKC en Sparta.