DEFINITIEF: Openingswedstrijd EK 2020 niet in Amsterdam, Brussel geschrapt als speelstad na getouwtrek om stadion

DEFINITIEF: Openingswedstrijd EK 2020 niet in Amsterdam, Brussel geschrapt als speelstad na getouwtrek om stadion

Donderdagmiddag is bekend geworden dat de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap van 2020 zal worden gespeeld in het Olympiastadion, in Rome. Amsterdam was ook kandidaat voor de openingswedstrijd, maar moet genoegen nemen met poulewedstrijden uit Poule C. Brussel is tegelijkertijd geschrapt als speelstad, na getouwtrek om het stadion.

Poule C in de ArenA
De UEFA bestaat bijna zestig jaar en om die reden wordt het EK van 2020 in dertien Europese landen gespeeld. Amsterdam zal samen met Boekarest gastheer zijn van de wedstrijden die in Poule C gespeeld gaan worden. Daarnaast zal er ook gespeeld worden in Rome, Bakoe, Sint-Petersburg, Kopenhagen, Londen, Glasgow, Bilbao, Dublin, MĂŒnchen en Boedapest.

Geen vergunning voor Brussel
Brussel zou aanvankelijk ook in dit rijtje staan, maar de stad is door de UEFA geschrapt als gastheer. De voetbalbond is klaar met het getouwtrek om het nog te bouwen Eurostadion. Het was de bedoeling om de openingswedstrijd in de Europese hoofdstad te laten spelen, maar omdat Brussel geen nieuw uitstel krijgt om de vergunningen van de bouw te bekomen. 

Eventuele EK-wedstrijden Nederland in Amsterdam
De wedstrijden die in het Eurostadion gespeeld zouden worden (4), worden nu gespeeld in Rome en Londen. De finale is in het Londense Wembley. De Johan Cruijff ArenA in Amsterdam krijgt vier wedstrijden toegewezen. Mocht Nederland zich plaatsen voor het EK, dan zullen zij minimaal twee thuiswedstrijden spelen in onze hoofdstad.