Leeuwinnen komen in opstand tegen 'te lage' salarissen: "Hoeven niet meer het schoothondje te zijn"

Leeuwinnen komen in opstand tegen 'te lage' salarissen: "Hoeven niet meer het schoothondje te zijn"

In steeds meer landen over de wereld komen voetbalsters van het nationale elftal in opstand om een betere financiële vergoeding te krijgen voor het spelen van interlands. De Deense vrouwen gingen daarin zo ver dat ze deelname aan het WK van 2019 in gevaar brachten. Nu gaan ook de Oranje Leeuwinnen onderhandelen met de KNVB om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

''We hoeven geen schoothondje van het voetbal te zijn''
''Ik heb geen idee welke kant het opgaat. We zijn net begonnen en staan nog op nul. We hoeven niet meer het schoothondje van het voetbal te zijn. Ik denk dat iedereen dat nu wel doorheeft'', aldus Vivianne Miedema tegenover de krant Trouw. De spits, die tijdens het gewonnen EK in eigen land een belangrijke rol speelde, is lid van de spelersraad en daardoor betrokken bij de onderhandelingen met de KNVB. Overigens zullen de internationals niet zelf onderhandelen met de voetbalbond, want spelersvakbond VVCS zal namens de Oranje Leeuwinnen in actie komen.

''Het mooie in Noorwegen is dat de mannen een deel van hun inkomsten af staan aan de vrouwen''
Bij de Noorse vrouwen verliep de opstand succesvol en krijgen inmiddels evenveel betaald als hun mannelijke collega's. ''Het mooie in Noorwegen is dat de mannen een deel van hun inkomsten afstaan aan de vrouwen. In Brazilië zijn er acties gaande en in de Verenigde Staten laait de discussie ook weer op. En ook in Ierland is er een staking van de vrouwen geweest'', zegt Miedema, die overigens niet verwacht dat het bij ons net zo ver zal gaan als bij de Denen.

''Het is pijnlijk om te zien hoe het in Denemarken gaat''
''Dat is zeker niet onze uitgangspositie, absoluut niet. Het moet niet ten koste gaan van wat wij op het veld laten zien'', gaat de spits van Arsenal verder. De Deense vrouwen weigerden afgelopen vrijdag de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden te spelen om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. ''Ze hebben veel betekend voor het vrouwenvoetbal. We weten niet precies wat er speelt, maar het is pijnlijk om te zien hoe het nu gaat en dat het misschien ten koste gaat van de WK-kwalificatie. Dat kan nooit de bedoeling zijn.''

​Bekijk hieronder enkele mooie acties en doelpunten van Vivianne Miedema:
€