Vijf redenen waarom Henk Fraser een succes wordt bij FC Utrecht

Na het ontslag van René Hake enkele weken gelden is FC Utrecht in de zoektocht naar een nieuwe trainer gestuit op Henk Fraser. De 55-jarige oefenmeester staat momenteel nog aan het roer bij Sparta Rotterdam, maar vertrekt aan het eind van het seizoen naar de Domstad. FC Utrecht kent sinds het vertrek van Erik ten Hag in 2017 een onrustige periode als het gaat om de positite hoofdtrainers. Het is nu de hoop dat Fraser de positite voor een langere tijd moet gaan vullen. Wij geven nu vijf redenen waarom dit gaat lukken.

Kent de club goed

Fraser was als speler een centrale verdediger. Zijn meeste wedstrijden speelde hij voor Feyenoord. Het shirt van FC Utrecht droeg de oefenmeester 58 keer in twee jaar tijd. Fraser heeft zich daarna altijd positief uitgesproken over de club en noemde het zelfs zijn droomclub. Dit laat zien hoeveel passie Fraser heeft voor de club en er alles aan gaat doen om te slagen.

Ervaring in de Eredivisie

Dat de oefenmeester ervaring heeft is niet zo gek. De trainer begon meteen, nadat hij was gestopt met voetballen, bij het jeugdteam van Feyenoord als assistent-trainer. In 2007 maakte Fraser de overstap naar ADO Den Haag. In Den Haag was hij twee seizoenen lang assistent, waarna hij de jeugd elftallen van PSV ging trainen. Zijn eerste baan als hoofdtrainer was in 2014. Fraser werd toen aangesteld als trainer van de Haagse club. Hier stond hij 82 wedstrijden aan het roer. Na 2,5 seizoen werd de oefenmeester overgenomen door Vitesse. In zijn eerste seizoen in Arnhem eindigde de club vijfde en één seizoen later won hij de eerste prijs in de geschiedenis van Vitesse, namelijk de KNVB Beker. Na de bekerwinst vertrok Fraser naar Rotterdam. In zijn eerste seizoen promoveerde de club naar de Eredivisie en in zijn derde seizoen in Rotterdam haalde hij de play-offs voor Europees voetbal. Dit seizoen vecht de club tegen degradatie. Fraser zat tot nu toe 232 wedstrijden op de bank in de Eredivisie.

Geplaatst voor het WK met Oranje

Fraser werd in augustus van 2021 aangesteld als de assistent-trainer van bondscoach Louis van Gaal. De oefenmeester ging aan de slag tijdens de WK-kwalificatie. De oefenmeester bleef bij Sparta en ging mee met Oranje. Het Nederlands elftal kwalificeerde zich voor het WK, doordat het eerste eindigde in de kwalificatiepoule. Fraser werd eerst aangesteld tot het einde van de kwalificatiereeks, maar zijn contract werd daarna verlengd tot na het WK. Dit toont aan dat Van Gaal veel vertrouwen heeft in de geboren Surinamer. Echter stopt de oefenmeester met zijn baan als assistent-trainer van het Nederlands elftal, op verzoek van de Utrechters. Fraser heeft de afgelopen maanden veel ervaring op kunnen doen met de beste spelers van Nederland, wat hem gaat helpen bij FC Utrecht.

Bekijk hier het interview waar Fraser laat weten niet mee te gaan naar het WK:

(TEKST GAAT VERDER ONDER TWEET)

Kan discipline brengen bij de spelers

De spelers van FC Utrecht krijgen vaak kritiek doordat het vaak lijkt alsof de spelers niet gemotiveerd zijn. De spelersgroep bestaat uit veel spelers met redelijke ervaring, zoals Adam Maher, Mimoun Mahi, Moussa Sylla en Mike van der Hoorn. Fraser is de perfecte trainer die zulke spelers een schop onder de kont kan geven en ze kan motiveren, precies een persoon die FC Utrecht nodig heeft. Verder kijken spelers ook naar hem op, omdat het een grote naam is in het Nederlandse voetbal.

Staat er goed op

Het feit dat Fraser een goede trainer gaat zijn komt niet alleen door ervaring. Veel clubs zaten achter de 55-jarige oefenmeester aan. Feyenoord wordt al jaren lang genoemd als een eventuele bestemming van Fraser, maar is dat nooit uitgekomen. Ook PSV had lichte intresse in de trainer. De huidige coach van de Eindhovenaren, Roger Schmidt, vertrekt aan het einde van het seizoen en daarom had de club Henk Fraser op hun lijstje staan. Verder wilden de fans van sc Heerenveen en FC Groningen de trainer ook wel graag zien op de bank volgend seizoen.

(TEKST GAAT VERDER ONDER TWEET)

Het is afwachten op FC Utrecht en Fraser ook daadwerkelijk een goed huwelijk wordt. Wij denken van wel en de Utrechters hopen nu dan eindelijk de top-3 aan te kunnen vallen.