Opinie van de Week: Al die speculaties over beste doelsaldo zijn zinloos

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Al die calculaties doen geforceerd aan. Het Nederlands elftal loopt zoiets van zes doelpunten achter bij Zweden. Dat telt mogelijk als extra handicap tijdens de laatste twee wedstrijden op 7 en 10 oktober voor plaatsing van het WK in Rusland. Want uitgerekend in de laatste ronde van de reeks treft Oranje de belangrijkste rivaal voor de tweede plaats. En juist dan kan het doelsaldo de doorslag geven.

In dit spervuur van calculaties zou Zweden zich wel eens op 7 oktober in Solna kunnen verslikken in het bezoek van Luxemburg. Geheel naar voorbeeld van de Fransen, die na de demonstratie tegen Nederland in Toulouse over hun eigen arrogantie struikelden. Dezelfde avond van 7 oktober, maar dan later, moet Oranje in elk geval Wit-Rusland verpulveren, het liefst met minimaal 5-0.

Ontbeerde Advocaat aan inspiratie om boel offensief op te schudden

Als bondscoach negeerde Dick Advocaat zowel in Parijs als in Amsterdam stoïcijns het schimmige geharrewar over het beste doelsaldo. Tegen Frankrijk liet hij het dolende tiental zonder hulp in de slotfase nog eens twee goals accepteren. In de Arena gaf hij weliswaar aarzelend toe dat Nederland de zege eigenlijk wel met wat meer treffers had moeten opvrolijken, maar gedurende de tweede helft ontbeerde hij kennelijk inspiratie en inzicht om het offensief een beetje op te schudden.

Het zou zo maar kunnen dat Advocaat achteraf nog gelijk krijgt. Dat het geluk Oranje alsnog uitzendt naar het WK, hoewel de ware insider die kans al niet meer serieus neemt. Terecht, want het huidige potentieel is kwalitatief te armetierig voor een verantwoorde voorstelling in Rusland. Het heeft simpel gesteld helemaal niets te zoeken op dit podium, met deelnemers als Frankrijk, Spanje, België en Duitsland.

Robben mag niet tot karikatuur verschrompelen

Vandaar het gevoel dat al die speculaties over de afloop in de groep warrig en misleidend overkomen. Het gestuntel tegen de Fransen en grotendeels ook weer tegen de Bulgaren schreeuwt om het nieuwe denken, zoals in de media al is geopperd. Van de oudere generatie voldoet in feite nog slechts Arjen Robben, al kruipt de sleet ook bij hem steeds dieper naar boven in zijn acties. Zijn inbreng neigt evenwel stilaan naar het laatste kunstje en hij moet en mag niet tot een karikatuur verschrompelen, zoals die goed bedoelde ereronde in zijn eentje door het leegstromende stadion.

Het experiment met de terugkeer van Robin van Persie mislukte volkomen buiten zijn schuld. En in het moderne voetbal kan Wesley Sneijder het zeker gedurende negentig minuten niet meer bijbenen. De volgende generatie met Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum (de één al 27, de ander bijna 27 jaar), maar ook Davy Pröpper, zij het één van de schaarse lichtpuntjes, Marco van Ginkel en zelfs Stefan de Vrij en Joël Veltman vertegenwoordigen de middelmaat van het hedendaagse niveau in de polder.

Beleid radicaal omgooien naar de toekomst

Het Nederlands elftal heeft dringend een bloedtransfusie nodig van jong en gretig talent. Het advies van Willem van Hanegem, als conclusie na de laatste twee duels, aan de bondscoach om zich niet meer te bekommeren om de apotheose in de poule, maar om het beleid radicaal om te gooien naar de toekomst, borrelde rechtstreeks op uit het hart van een kenner en legende uit het verleden en klonk uiterst verstandig te midden van al dat geratel op talloze rekenmachines.

Uiteraard is de jeugd nog niet klaar voor het WK in Rusland. Maar wellicht wel over vijf jaar in Qatar. Volgens ingewijden spartelt er van alles rond in de lichting van 16- en 17-jarigen. Misschien met uitzondering van toppers in spé voor de aanval, maar Quincy Promes (25) en hopelijk Memphis Depay (23) kunnen dat nog wel een tijdje compenseren en opvangen. Het sterk verjongde Oranje kan ook niet zonder een vleugje routine uit het arsenaal van nu midden-twintigers.

Durf om de tweestrijd met Zweden naar de achtergrond te schuiven en doordacht aan de verbouwing van het Nederlands elftal is bitter noodzakelijk. Maar jammer genoeg niet besteed aan Advocaat, die desnoods solo naar Rusland wil afreizen.

LEX MULLER