Matthijs de Ligt over ontwikkeling: "Ik focus me niet op mijn leeftijd, maar op de manier hoe ik presteer"

Matthijs de Ligt kent een stormachtige ontwikkeling. Amper drie jaar geleden debuteerde hij in het eerste van Ajax en nu behoort hij tot een van de sterkhouders van Oranje. Zondagavond speelt de verdediger tegen Portugal de finale van de Nations League. Dat wordt alweer zijn 17de A-interland. 

"Er is geen grotere eer dan spelen voor het Nederlands elftal", begint hij op de website van de UEFA. "Ik hoop dit shirt in de toekomst nog vele malen te mogen dragen. Het nationale elftal van Nederland is weer in opkomst en de supporters genieten van de manier waarop we spelen. Het winnen van de Nations League zou de bevestiging daarvan zijn," droomt De Ligt hard op.

19 jaar
Ondanks dat De Ligt een van de sterkhouders is, vergeet hij vaak nog dat hij slechts 19 jaar is. "Ik ben eraan gewend om te spelen met voetballers die in de twintig of dertig zijn en daarom vergeet ik soms dat ik zelf pas negentien ben. Ik focus me niet op mijn leeftijd, maar op de manier hoe ik presteer. Natuurlijk gaat alles erg snel. Het lijdt geen twijfel dat ik tijdens mijn vakantie zal terugblikken op een geweldig seizoen, maar nu nog niet.”

Ronaldo
Zondag staat De Ligt met Oranje tegenover Cristiano Ronaldo. Aan De Ligt de taak om het Ronaldo zo moeilijk mogelijk te maken. "Portugal zal ontzettend gemotiveerd zijn, we zullen alles moeten geven. Ronaldo is een fenomeen. Ook bij Juventus heeft hij laten zien dat hij altijd en vanuit elke hoek kan scoren. Maar je kan je strijdplan niet op één voetballer focussen. We moeten ons focussen op onze eigen taken en ervoor zorgen dat Portugal niet het spel gaat maken.”