Sneu... Oranje Leeuwin Jackie Groenen werd vreselijk gepest: "Altijd huilen in de auto"

Jackie Groenen is tegenwoordig één van de sterkhouders van de Oranje Leeuwinnen en haar club FFC Frankfurt, maar haar jongere jaren als voetbalster waren soms allesbehalve leuk, geeft ze toe in gesprek met De Volkskrant.

Groenen (24) maakte al op vijftienjarige leeftijd haar debuut in hoogste Duitse afdeling, bij Essen. "Ik heb een hoop gezeik gehad. De eerste maanden waren een hel. Ik sprak geen woord Duits. Essen stond op een degradatieplek en wilde iets forceren", blikt de middenveldster terug op die tijd.

Bewijzen in oefenduel

Groenen mocht eerst laten zien wat ze kon in een oefenpotje. "We speelden met het tweede tegen het eerste. We stonden bij rust met 2-0 voor. Na rust deed ik bij het eerste mee. De speelsters kregen nogal op hun flikker. Zo van: dat meisje is vijftien. Wat is er met jullie aan de hand? Zo kwam ik binnen. Op nummer 10 speelde een vrouw van 36, die al 20 jaar in dat elftal speelde. De vedette. Die moest naar '6', ik mocht naar '10'. Zij heeft van die eerste maanden een hel gemaakt. Dan kwam ik de kleedkamer in, zei ik hallo en antwoordde op een paar meiden na niemand. Dat was onderling overlegd."

Maar het werd nog veel erger, vertelt Groenen. "Ik werd geregeld echt onderuit geschopt, ook als de bal niet in de buurt was. Ik weet nog dat ik elke keer heel hard huilde als mijn vader en ik terugreden. Huilen was niet oké bij mijn vader. Hij zei: schop maar terug."

Uiteindelijk knokte Groenen zich door de zware periode heen. Ze werd een belangrijke speelster bij Essen, ontliep degradatie en verdiende zelfs een mooie transfer naar Duisburg. Na één seizoen Chelsea kwam ze bij FFC Frankfurt terecht, waar ze nog altijd voetbalt. Met de Oranje Leeuwinnen won ze het EK in eigen land, twee jaar geleden, en komende zomer gaan de Oranje dames naar het WK in Frankrijk.

Wij zijn fan van Jackie Groenen, leuke en spontane dame! Hier was ze net Europees kampioen geworden:

Even Wilfred Genee op z'n plek zetten ;-)

En ze kan ook nog gitaar spelen!

En ze is natuurlijk ontzettend leuk om naar te kijken ;-)