De kansen van Oranje op het WK 2018

Oranje was er op het EK 2016 in Frankrijk niet bij en ook tijdens de huidige kwalificatiereeks, voor het WK 2018 in Rusland, presteert het Nederlands elftal niet geweldig. Toch zijn er zeker nog kansen. Het resterende programma, recente vorm, de perspectieven en de stand van de poule op een rij.

Stand kwalificatiepoule Oranje, Groep A

Wanneer haalt Oranje het WK?

Oranje moet dus momenteel Zweden en Frankrijk voor zich dulden en staat derde in de kwalificatiepoule. Een plek die aan het eind van de rit geen plaatsing betekent voor het WK 2018. Wanneer kan Oranje dan wel nog naar het WK? Als de mannen van Dick Advocaat er nog in slagen om de groep te winnen, dan zijn we van alle problemen af. In dat geval is directe plaatsing een feit. De opdracht is eenvoudig: als het Nederlands elftal de resterende vier duels wint, is groepswinst vrijwel zeker gegarandeerd. Oranje treft namelijk nog concurrenten Frankrijk en Zweden en komt dan op zijn minst in punten gelijk met beide landen. Het doelsaldo zal in dat geval de doorslag geven. 

Er is echter nog een optie, al is deze niet eenvoudig. Wanneer Oranje slechts één van de concurrenten achterhaalt, en dus op de tweede plaats eindigt, kan het zich via de play-offs alsnog kwalificeren voor het eindtoernooi in Rusland. Nederland moet dan wel bij de beste acht nummers twee zitten, maar gezien het feit dat er slechts negen groepen zijn, mag dit geen enorm obstakel zijn. De slechtste nummer twee op dit moment is Montenegro, dat net als Oranje tien punten heeft. Mocht Nederland de play-offs halen, dan treft het één van de andere zeven nummers twee. In een dubbele confrontatie wordt dan uitgemaakt wie alsnog naar Rusland mag afreizen.

Programma resterende vier duels Oranje en concurrentie:

Oranje: Frankrijk (uit), Bulgarije (thuis), Wit-Rusland (uit) en Zweden (thuis)

Frankrijk: Nederland (thuis), Luxemburg (thuis), Bulgarije (uit), Wit-Rusland (thuis)

Zweden: Bulgarije (uit), Wit-Rusland (uit), Luxemburg (thuis), Nederland (uit)

Recente vorm Oranje

Hoe realistisch is het om te denken dat het Nederlands elftal de laatste vier WK-kwalificatieduels gaat winnen? Onder Dick Advocaat is er absoluut een stijgende lijn zichtbaar, want voor de vijfklapper tegen Luxemburg werd er ook al met 5-0 van Ivoorkust gewonnen in een oefenduel. De vraag is alleen of de wederopstanding nog op tijd komt? De resultaten van Oranje in de WK-kwalificatie op een rij. 

Uitslagen WK-kwalificatiewedstrijden

Zweden 1-1 Nederland

Nederland 4-1 Wit-Rusland

Nederland 0-1 Frankrijk

Luxemburg 1-3 Nederland

Bulgarije 2-0 Nederland

Nederland 5-0 Luxemburg

Frankrijk - Nederland (31 augustus)

Nederland - Bulgarije (3 september)

Wit-Rusland - Nederland (7 oktober)

Nederland - Zweden (10 oktober)