Zweedse oud-Ajacied haalt Oranje door het slijk: ''De situatie is verontrustend en men is gespannen''

Zweedse oud-Ajacied haalt Oranje door het slijk: ''De situatie is verontrustend en men is gespannen''

Het Nederlands elftal staat dinsdagavond voor de vrijwel onmogelijke taak om Zweden met zeven doelpunten verschil te verslaan en op die manier kans te houden op het WK in Rusland. Stefan Pettersson, die in de jaren 80 en 90 bijna 200 wedstrijden voor Ajax speelde, ziet dat Oranje in een lastige fase zit. ''De situatie is verontrustend en men is gespannen.''

''Ze zijn zo sterk dat ze niet zullen capituleren tegen Oranje''
"Ze zijn zeker nog heel sterk, maar er moet echt wel kwaliteit worden toegevoegd", vertelt Pettersson in gesprek met Fotbollskanalen. "De spelers zijn individueel heel bekwaam, maar ze moeten een team gaan vormen. Zweden is momenteel zo sterk vanwege de teamspirit. Ze zijn zo sterk dat ze niet zullen capituleren tegen Oranje."

''Nederlanders denken dat ze heel vaak gelijk hebben''
"De tendens in Nederland is hard. Er zijn veel Nederlanders die zeggen wat ze denken. Ze denken dat ze heel vaak gelijk hebben. Er zijn veel conflicten en controverses rond het nationale team de afgelopen jaren. Het is een ander klimaat dan in Zweden. De journalisten daar weten meestal waar ze het over hebben en Oranje heeft bepaalde leiders nodig om hun goed van repliek te dienen."

''Advocaat zet niks neer''
Pettersson denkt niet dat Dick Advocaat de redder is die Oranje nodig had: "Hij zet niet iets neer. Hopelijk krijgt hij weer het respect van de spelers. Ze moeten meer als team opereren. Niemand neemt de verantwoordelijkheid op zich. Ze hoopten dat Advocaat hen de juiste richting zou geven, maar dat is voorlopig niet aan de orde."