Onderzoeken of kunstgras officieel verboden kan worden: "We gaan meteen aan de slag"

Onderzoeken of kunstgras officieel verboden kan worden: "We gaan meteen aan de slag"

De ECV heeft een werkgroep geïnstalleerd die gaat onderzoeken of een officieel verbod op kunstgras in de eredivisie mogelijk is. Dat meldt de NOS maandagavond. De koepelorganisatie van de eredivisie zet hiermee een grote stap.

''We gaan meteen aan de slag. We streven er voorlopig naar om op 12 december, in de vergadering betaald voetbal, met een voorstel te komen", legt ECV-directeur Jacco Swart uit. Het zal er dan vooral om gaan dat er helderheid ontstaat over het draagvlak voor een compensatieregeling voor de zeven Eredivisie-clubs die op kunstgras spelen. Mocht het daadwerkelijk tot een verbod komen, dan kan het een kostbare zaak worden.

''Het is aan de projectgroep om daarbij alle clubs op de hoogte te houden'', aldus Swart. ''Maar we gaan niet wekelijks rapporteren aan de media. Je moet een broedende kip niet storen. Er zal nog minder naar buiten komen dan bij de kabinetsformatie."

Meer compensaties
Het compenseren van de eredivisie-clubs gaat overigens niet alleen om de kosten van het vervangen van kunstgras door een natuurgrasveld of hybride veld. Het gaat ook over compensatie voor het aanleggen van een apart trainingscomplex, wedstrijden met sponsors en maatschappelijke acties in het stadion, als het kunstgras verplicht verdwijnt.