Van Basten komt met FIFA op voor scheidsrechters: "Dat belagen, dat voortdurende gezeik, moet echt stoppen"

Marco van Basten is al bijna twee jaar wekzaam als Chief Technical Development Officer bij de FIFA. De oud-spits is dan ook nauw betrokken bij het verloop van dit WK. De oud-spits van Ajax en AC Milan maakte zich in het verleden onder meer hard voor de invoering van het VAR-systeem en is vooralsnog tevreden over de rol van de videoscheidsrechter op dit WK.

Enorme vooruitgang
"Natuurlijk is dat een enorme verbetering. Moet je nagaan hoeveel fouten daar dit toernooi al mee gecorrigeerd zijn. Het spel wordt er gewoon eerlijker van, het is een enorme vooruitgang, maar tegelijk kijk ook ik er kritisch naar. Het zou raar zijn om te beweren dat alles goed gaat. Dat is niet zo", aldus de voormalig bondscoach in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Tekst gaat verder onder foto

"Moeilijk beoordelen of iemand pijn heeft of niet"
De afgelopen weken is er veel te doen geweest om het theather van bijvoorbeeld Neymar. Van Basten geeft aan dat het lastig is voor de VAR om bij dat soort situaties in te grijpen, aangezien het moeilijk is om objectief te beoordelen of een speler wel of geen pijn heeft. "Waar ik wél in geloof, is dat spelers zich door de VAR uiteindelijk vanzelf beter gaan gedragen. Ze realiseren zich steeds meer dat de VAR meekijkt. Theater heeft steeds minder zin."

FIFA maakt werk van zeurende spelers
Een ander punt dat opvalt dit WK is het gezeur tegen de scheidsrechters. Van Basten hoopte dat dit in de toekomst af zal gaan nemen en zegt dat de FIFA er mee aan het werk gaat. "Dat belagen van scheidsrechters, dat voortdurende gezeik, moet echt stoppen. Dat gaat hoog op de FIFA-agenda komen, geloof me. Ik hoop daarbij dat ook de VAR uiteindelijk een positieve invloed gaat hebben, domweg omdat spelers zich realiseren dat het geklaag vaak nergens op slaat."

Björn Kuipers weet wel hoe hij om moet gaan met zeurende spelers, zo zette hij eerder dit toernooi Neymar al op zijn plek: