Opinie van de Week: Oranje wacht met Koeman onzekere maar ook boeiende tijd

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Op het eerste gezicht oogt de selectie van Ronald Koeman toch een beetje als een allegaartje.  Van alles wat. Vijf debutanten; vier uit de eredivisie. De nieuwe bondscoach inviteerde voor de vriendschappelijke interlands tegen Engeland en Portugal in totaal 25 man, van wie zestien uit buitenlandse competities. Dus negen uit eigen land.

Veelzeggend dat Ajax en AZ hofleverancier zijn

Veelzeggend is ook dat Ajax en AZ zich met elk drie spelers als hofleverancier mogen aanprijzen. In dat opzicht is PSV als koploper maar karig en schamel vertegenwoordigd. Alleen doelman Jeroen Zoet mocht zich melden in Zeist. Steven Bergwijn en Luuk de Jong bleven steken in de voorlopige selectie.

Koeman wil en moet verjongen, een nieuw team opbouwen maar wel één met toekomst. De oude garde is met pensioen en wacht een waardig afscheid. Engeland en Portugal zijn oefenpartijen en lenen zich voor probeersels. Bijvoorbeeld voor twee compleet verschillende concepten, als 5-3-2 tot 4-4-2 en uiteindelijk 4-3-3. De bondscoach heeft al laten doorschemeren dat hij zich vooralsnog weinig tot niets kan en wil aantrekken van heilige begrippen als de Hollandse school.

Bondscoach realiseert dat toppers ontbreken

Afgaande op de groep van 25 kandidaten kan Koeman sowieso alle kanten op. Toppers ontbreken, een spelbepalende nummer tien al evenzeer. Het type Wesley Sneijder of een beetje Hakim Ziyech, ofschoon de laatste bij Ajax meer uitblinkt in een wat vrije rol. Bij Oranje zal het collectief de motor moeten aandrijven. De bondscoach realiseert zich als de beste dat teamverband en gezamenlijke spirit de tekortkomingen kunnen en moeten wegmoffelen tegen kwalitatief sterkere tegenstanders.

Zijn keuze voor de positie van doelman lijkt nog vrij eenvoudig: Jasper Cillissen, bij Barcelona veelal vastgekleefd aan de bank maar qua potentie toch hoger aangeslagen dan Zoet en debutant Marco Bizot. Voor de achterhoede ontbeert Koeman een linker centrale verdediger, maar met Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt kan hij in het centrum een sterk trio opstellen.

Met drie verdedigers centraal zullen de backs voor alles aanvallend ingesteld moeten zijn. Aanbod in overvloed, met nieuweling Hans Hateboer op rechts en Patrick van Aanholt of Nathan Aké op links. Van dit drietal kreeg Hateboer in Italië een wedstrijd rust bij Atalanta Bergamo. Net als middenvelder en ploeggenoot Marten de Roon.

Middenveld staat vast

Voor het middenveld lijken Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum en Davy Pröpper bijna zeker van een uitverkiezing. Alle drie ‘buitenlanders’ verkeren in vorm, al moest Strootman bij AS Roma genoegen nemen met een invalbeurt. Pröpper heeft zijn draai gevonden bij Brighton en schittert wekelijks. Bij Liverpool deint Wijnaldum mee op het vrij constante ritme van deze topclub in de Premier League.

Om de waarde te kunnen bepalen van een debutant als Guus Til, zal Koeman dit talent van AZ hoe dan ook een keer moeten uittesten. Met als spits en ploeggenoot Wout Weghorst. Met Bas Dost en Ryan Babel één van de opties voor de plaats van de nummer negen. Een lastige voor de bondscoach, omdat ze alle drie danig verschillen. Dost scoort in Portugal aan de lopende band, mede omdat Sporting Lissabon de tactiek op de pure goaltjesdief heeft afgestemd.

Weghorst staat in de eredivisie op twaalf treffers, één minder dan mede-AZ’er en Iraniër Alireza Jahanbakhsh. Dost en Weghorst zijn beiden afhankelijk van aanvoer via de vleugels, in tegenstelling tot de meer solistisch begaafde Ryan Babel (overigens met de meeste interlands). Op links zijn Memphis Depay, belangrijk als invaller in Frankrijk, en de dartele Justin Kluivert beschikbaar. Met een aardig kans op een debuut van de jonge Ajacied. Op rechts dringt Steven Berghuis zich op, als stabiele factor bij Feyenoord, terwijl Quincy Promes bij Spartak Moskou buiten de selectie was gehouden.

Kortom, er breken interessante tijden aan bij het Nederlands elftal, met voor Koeman een dubbele taak: een verantwoorde wederopbouw maar ook de opmaat naar een periode met minder chagrijn en hoop op de ontdekking van jeugdige sterren.

LEX MULLER