Opinie van de Week: Scorend vermogen maakt het verschil tussen PSV, Ajax en Feyenoord

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Het bezoek van PSV aan de Galgenwaard demoraliseerde FC Utrecht in dubbel opzicht. De nederlaag steeg naar een onaanvaardbare hoogte en vernielde ook nog eens de verwachtingen bij de club die vorig seizoen als vierde eindigde en in de zomer zelfs even voorzichtig tot het selecte groepje van titelkandidaten werd toegelaten. Na die ietwat geflatteerde 1-7 oogstte het team van trainer Erik ten Hag nog slechts één overwinning, twee gelijke spelen en twee keer verlies, waarvan één in de beker.

FC Utrecht niet langer uitdager voor de titel

Gelukkig praat FC Utrecht zich nou niet meteen een heuse crisis aan. Maar het lijkt niettemin uitgesloten dat het zich in de Eredivisie als een eventuele concurrent zal opstellen voor het koppel PSV-Ajax. De marge momenteel met Feyenoord, als zesde, bedraagt slechts twee plaatsen en drie punten. En net als de Rotterdammers verraadt het doelsaldo in feite alles: 15 – 20, ofwel negatief.

Op het voorlopige lijstje van topscorers komt geen enkele speler van FC Utrecht voor bij de eerste tien. Cyriel Dessers, afgelopen competitie in de Jupiler League nummer één met 22 treffers voor NAC, bezet nu de zestiende plaats met vier doelpunten. De Belg heeft het excuus dat Ten Hag hem nog wel eens overslaat, als bevestiging dat de trainer twijfels heeft aan zijn killers’ instinct in de Eredivisie.

In de ziekenboeg van FC Utrecht revalideren twee potentiële schutters: Simon Makienok en Jean-Christophe Bahebeck. Dat verklaart voor een deel ook de schaarste aan doelpunten. Niet zonder reden overweegt de directie andermaal een poging te wagen om in de winterstop Henk Veerman bij SC Heerenveen op te halen. Bankzitter in Friesland, maar in Volendam opgeleid als goalgetter. Dergelijke specialisten zijn evenwel stilaan een vermogen waard.

Scorend vermogen bepaalt de ranglijst

Traditioneel bepaalt het scorend vermogen de ranglijst: PSV op kop met 33-10 als doelcijfers; Ajax tweede met 26-8. In de top-tien van meest productieve aanvallers excelleren liefst drie Eindhovenaren bij de eerste vier: Hirving Lozano met 9 goals, Jürgen Locadia met acht en Marco van Ginkel met zes. Als derde wringt Steven Berghuis van Feyenoord zich tussen dit trio, met 7 doelpunten. De Brabanders hebben evenwel nog een troef in dit exclusieve rijtje: Gaston Pereiro met vijf treffers.

Wat dat betreft blijft Ajax evident achter bij de koploper: David Neres negende met vijf goals, Klaas-Jan Huntelaar met vier wat verder weg, evenals Lasse Schöne en Hakim Ziyech met ieder drie. Het verduidelijkt tevens het onderscheid tussen deze twee vaste rivalen. PSV beschikt over de meest efficiënte en dodelijke voorhoede, waarin Luuk de Jong zelfs nog steeds droog staat, zoals dat heet. Locadia buit zijn vrijheid als valse linkerspits naar hartenlust uit, de Mexicaan Lozano ontpopt zich als de beste en meest lucratieve aankoop tot nog toe.

PSV dankzij scoringslust trio grootste kanshebber op trio

Het is dan ook duidelijk dat PSV zich vol overtuiging heeft opgericht als de grootste kanshebber, na alle trammelant in de eerste weken van het seizoen. Trainer Phillip Cocu, aanvankelijk zwaar bekritiseerd, heeft de puzzel op orde en behoeft nauwelijks nog te schuiven in de opstelling. Net als Ajax is het tevens gevrijwaard van Europese verplichtingen, al zal Feyenoord dat vrij spoedig kunnen nazeggen.

Het gat met PSV heeft zich voor de Rotterdammers inmiddels verbreed tot tien punten, in principe onoverbrugbaar. Met de nodige clubs kampt Feyenoord juist met een tekort aan scorend vermogen, getuige ook de oneervolle 1-1 in Limburg tegen Roda JC en een onwaardig doelsaldo van 19-11. Nicolai Jørgensen is na zijn blessure nog zoekende naar vorm, scherpte en ritme. En kenner Willem van Hanegem heeft gelijk met zijn pleidooi om doelman Brad Jones zo snel mogelijk in te ruilen voor Kenneth Vermeer.

Na tien ronden van de 34 staat in elk geval vast dat een scorende spits meer dan ooit het verschil maakt in de Eredivisie. In dat opzicht profiteren PSV en Ajax van hun scouting in Midden- en Zuid-Amerika. Niet goedkoop, maar wel haalbaar voor Nederland als weggevallen middenmoter in Europa.

LEX MULLER